Presidentskandidaat Fillon ontkent dat echtgenote fictief tewerkgesteld was

François Fillon © AFP

De conservatieve kandidaat voor het Franse presidentschap François Fillon heeft in een televisie-interview verklaard dat zijn vrouw wel degelijk voor hem werkte als assistent. Eerder was een vooronderzoek geopend naar ‘fictieve tewerkstelling’.

De Franse financiële aanklager heeft woensdag een vooronderzoek gestart rond een nieuwsbericht dat Penelope Fillon van 1998 tot 2002 als medewerkster van de toenmalige afgevaardigde François Fillon en later van de opvolger van haar echtgenoot heeft gewerkt – op kosten van het parlement. Dat zou de Fillons een bonus van ongeveer 500.000 euro uit de parlementskas hebben opgeleverd, terwijl het onduidelijk was of ze wel echt gewerkt had.

“Mijn vrouw is geweldig”, aldus Fillon, die geïnterviewd werd door televisiezender TF1. “Je kunt je niet voorstellen hoe hard ze lijdt onder het idee dat mensen geloven dat ze de regels niet volgde.” “Er is niet de minste twijfel dat mijn echtgenote jarenlang voor mij heeft gewerkt als parlementair medewerker”, aldus Fillon. “Ze heeft mijn speeches gecorrigeerd, talrijke personen ontvangen die ik niet ontmoeten, me gerepresenteerd tijdens manifestaties, bij verenigingen, ze maakte mijn persoverzicht en ze gaf me de vragen van de mensen door”.

‘Moddergooien’

Fillon, die volgens peilingen de favoriet is voor de komende presidentsverkiezing, zei ook dat hij documenten heeft overgemaakt aan het gerecht.

Volgens het satirische blad Le Canard Enchainé is het engageren van een familielid in het parlement niet illegaal, maar wisten de medewerkers van Fillon niet dat Penelope werk had op het moment dat ze werd betaald. Fillon heeft de beschuldigingen afgedaan als politiek moddergooien.

Partner Content