In Oekraïne heeft de president, Petro Porosjenko, de oostelijke havenstad Mariupol bezocht om solidariteit te tonen met de burgers die in een strijd met pro-Russische rebellen verwikkeld zijn. Hij liet weten dat de rebellen 1.200 gevangenen hadden vrijgelaten als onderdeel van de wapenstilstand. Porosjenko zwoer vervolgens de stad te verdedigen tegen de separatisten die er eind augustus, voor de wapenstilstand, een offensief zijn gestart.

Raketten, tanks en luchtdekking

'Dit is ons Oekraïens grondgebied en we zullen het aan niemand opgeven', schreef de president op het sociale netwerk Twitter.

Mariupol telt 500.000 inwoners en is belangrijk omwille van de staalexport van het land. Bij aankomst zei Porosjenko volgens persagentschap Reuters dat hij 'het leger heeft bevolen de verdediging van Mariupol te verzekeren met meerde rakettenwerpers, tanks en luchtdekking. De vijand zal een verpletterende nederlaag lijden.'

'Rusland saboteert bestand'

Oekraïne heeft pro-Russische rebellen ervan beschuldigd nieuwe aanvallen te hebben uitgevoerd in Mariupol en in de rebellenbolwerken Donetsk en Loehansk in Oost-Oekraïne. Daarbij liet een vrouw afgelopen weekend het leven.

De eerste aanvallen bij Mariupol gebeurden slechts enkele uren nadat Porosjenko en zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin via haast identieke statements verkondigden dat het bestand 'over het algemeen standhield' en aangaven verdere stappen naar vrede te zullen ondernemen.

'Ondanks het staakt-het-vuren worden Oekraïense posities aangevallen', aldus de Oekraïense defensiewoordvoerder Andriy Lysenko tegen Agence France-Presse. Lysenko beschuldigt ook Russische troepen ervan onrust te stoken in de regio. 'Russische sabotagetroepen vallen vermomd als Oekraïense soldaten de posities van terroristen aan', meent de woordvoerder.

Nieuwe sancties EU

Met beide strijdende partijen die elkaar ervan beschuldigen het bestand te schenden sinds het vrijdag 5 september ondertekend werd, komt de reeds fragiele wapenstilstand steeds meer onder druk te staan.

Ondertussen heeft de Europese Unie aangekondigd voorbereidingen te treffen om nieuwe sancties tegen Moskou door te voeren. Rusland heeft al gewaarschuwd zich tegen die maatregelen te zullen wreken. Toch heeft de EU gezegd de sancties op te schorten als Moskou het staakt-het-vuren naleeft en zijn troepen uit Oekraïne terugtrekt.

In Oekraïne heeft de president, Petro Porosjenko, de oostelijke havenstad Mariupol bezocht om solidariteit te tonen met de burgers die in een strijd met pro-Russische rebellen verwikkeld zijn. Hij liet weten dat de rebellen 1.200 gevangenen hadden vrijgelaten als onderdeel van de wapenstilstand. Porosjenko zwoer vervolgens de stad te verdedigen tegen de separatisten die er eind augustus, voor de wapenstilstand, een offensief zijn gestart.'Dit is ons Oekraïens grondgebied en we zullen het aan niemand opgeven', schreef de president op het sociale netwerk Twitter.Mariupol telt 500.000 inwoners en is belangrijk omwille van de staalexport van het land. Bij aankomst zei Porosjenko volgens persagentschap Reuters dat hij 'het leger heeft bevolen de verdediging van Mariupol te verzekeren met meerde rakettenwerpers, tanks en luchtdekking. De vijand zal een verpletterende nederlaag lijden.'Oekraïne heeft pro-Russische rebellen ervan beschuldigd nieuwe aanvallen te hebben uitgevoerd in Mariupol en in de rebellenbolwerken Donetsk en Loehansk in Oost-Oekraïne. Daarbij liet een vrouw afgelopen weekend het leven. De eerste aanvallen bij Mariupol gebeurden slechts enkele uren nadat Porosjenko en zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin via haast identieke statements verkondigden dat het bestand 'over het algemeen standhield' en aangaven verdere stappen naar vrede te zullen ondernemen.'Ondanks het staakt-het-vuren worden Oekraïense posities aangevallen', aldus de Oekraïense defensiewoordvoerder Andriy Lysenko tegen Agence France-Presse. Lysenko beschuldigt ook Russische troepen ervan onrust te stoken in de regio. 'Russische sabotagetroepen vallen vermomd als Oekraïense soldaten de posities van terroristen aan', meent de woordvoerder.Met beide strijdende partijen die elkaar ervan beschuldigen het bestand te schenden sinds het vrijdag 5 september ondertekend werd, komt de reeds fragiele wapenstilstand steeds meer onder druk te staan.Ondertussen heeft de Europese Unie aangekondigd voorbereidingen te treffen om nieuwe sancties tegen Moskou door te voeren. Rusland heeft al gewaarschuwd zich tegen die maatregelen te zullen wreken. Toch heeft de EU gezegd de sancties op te schorten als Moskou het staakt-het-vuren naleeft en zijn troepen uit Oekraïne terugtrekt.