President Bolsonaro ontkent coronavirus verkeerd te hebben aangepakt in Brazilië

Jair Bolsonaro. © belga

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro ontkent iets verkeerd te hebben gedaan bij de aanpak van het coronavirus, nadat de parlementaire onderzoekscommissie (CPI) van de Braziliaanse Senaat hem ernstige beschuldigingen voor de voeten wierp. ‘We hebben vanaf het eerste moment het juiste gedaan’, aldus president Bolsonaro woensdag in een toespraak in Russas. Dat melden Braziliaanse media.

Hij liet niet na de commissie op zijn beurt aan te vallen. ‘Hoe goed zou het geweest zijn mocht de commissie iets productiefs hebben gedaan voor ons Brazilië’, liet de president optekenen. ‘Ze hebben enkel haat en vijandigheid bereikt. Maar we weten dat wij voor absoluut niks verantwoordelijk zijn. We hebben vanaf het eerste moment het juiste gedaan’, aldus president Bolsonaro.

De onderzoekscommissie is samengesteld uit politici van uiteenlopende politieke gezindheden. Ze velde een vernietigend verdict. De aanklachten gaan van charlatanerie en plichtsverzaking tot aanzetten van misdaad en zelfs misdrijven tegen de menselijkheid. Voor de senatoren zijn de opgesomde misdrijven ‘intentioneel’ gepleegd: de regering-Bolsonaro heeft doelbewust beslist niet de nodige maatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken.

De onderzoekscommissie heeft ‘de vingerafdrukken van de president bewezen’ op duizenden covid-19-doden, aldus senator Renan Calheiros, die het rapport schreef. Calheiros stelt dat het parlement de president daarom moet afzetten. De onderzoekscommissie vraagt ook de vervolging van vier ministers, twee ex-ministers en drie zonen van de president.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content