Abiy krijgt de prijs voor zijn inzet voor vrede en internationale samenwerking, en meer in het bijzonder voor zijn 'beslissend initiatief om het grensconflict met buurland Eritrea op te lossen', aldus het Noorse Nobelcomité. 'De prijs is ook bedoeld om iedereen die meewerkt aan vrede en verzoening in Ethiopië en in Oost- en Noord-Afrika te erkennen', klinkt het nog.

De Noorse academie had eerder al laten weten dat er dit jaar 301 kandidaten zijn voor de Nobelprijs voor de Vrede. Het ging om 223 personen en 78 organisaties. Abiy werd vooraf al als favoriet genoemd, samen met de Zweedse milieuactiviste Greta Thunberg. Andere namen die genoemd werden waren de jonge vredesactivisten Hajer Sharief uit Libië, de Somalisch-Canadese Ilwad Elman en Nathan Law Kwun-chung uit Hongkong.

Genomineerde organisaties zijn onder meer Reporters zonder Grenzen en de Control Arms Coalition. De prijs zal formeel uitgereikt worden op 10 december, de verjaardag van stichter Alfred Nobel. De laureaat wordt bekroond met een geldprijs van 9 miljoen Zweedse kroon (830.000 euro).

Tijdens de persconferentie kon het comité nog kwijt dat ze Abiy nog niet hebben kunnen contacteren. Vorig jaar waren er twee laureaten van deze Nobelprijs: de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege en de Jezidische mensenrechtenactiviste Nadia Murad.

Deze editie van de Nobelprijs voor de Vrede is de 100e in de geschiedenis. Sinds de eerste uitreiking, in 1901, waren er 19 jaren waarin de prijs niet uitgereikt werd.

Abiy krijgt de prijs voor zijn inzet voor vrede en internationale samenwerking, en meer in het bijzonder voor zijn 'beslissend initiatief om het grensconflict met buurland Eritrea op te lossen', aldus het Noorse Nobelcomité. 'De prijs is ook bedoeld om iedereen die meewerkt aan vrede en verzoening in Ethiopië en in Oost- en Noord-Afrika te erkennen', klinkt het nog.De Noorse academie had eerder al laten weten dat er dit jaar 301 kandidaten zijn voor de Nobelprijs voor de Vrede. Het ging om 223 personen en 78 organisaties. Abiy werd vooraf al als favoriet genoemd, samen met de Zweedse milieuactiviste Greta Thunberg. Andere namen die genoemd werden waren de jonge vredesactivisten Hajer Sharief uit Libië, de Somalisch-Canadese Ilwad Elman en Nathan Law Kwun-chung uit Hongkong. Genomineerde organisaties zijn onder meer Reporters zonder Grenzen en de Control Arms Coalition. De prijs zal formeel uitgereikt worden op 10 december, de verjaardag van stichter Alfred Nobel. De laureaat wordt bekroond met een geldprijs van 9 miljoen Zweedse kroon (830.000 euro). Tijdens de persconferentie kon het comité nog kwijt dat ze Abiy nog niet hebben kunnen contacteren. Vorig jaar waren er twee laureaten van deze Nobelprijs: de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege en de Jezidische mensenrechtenactiviste Nadia Murad. Deze editie van de Nobelprijs voor de Vrede is de 100e in de geschiedenis. Sinds de eerste uitreiking, in 1901, waren er 19 jaren waarin de prijs niet uitgereikt werd.