Premier Noorwegen: ‘Niemand kan ons met bommen tot stilte dwingen’

© Reuters

De Noorse premier Jens Stoltenberg en de koning spreken naar aanleiding van de dubbele aanslag in Oslo van een ‘nationale tragedie’. Maar de premier is strijdvaardig.

‘Men zal ons niet vernietigen. We zijn een klein maar fier land. Niemand zal ons met bommen tot stilte dwingen. Niemand zal ons door kogels tot stilte dwingen. Niemand zal Noorwegen beletten zichzelf te zijn’.

Dat heeft de Noorse premier Jens Stoltenberg gezegd op een persconferentie na de dubbele terreuraanslag op zijn land. Volgens Stoltenberg is de aanslag een ‘nationale tragedie. ‘Sinds de Tweede Wereldoorlog is ons land nooit getroffen door een misdaad van deze orde’, aldus de Noorse premier zaterdag tijdens een persconferentie.

Stoltenberg: ‘Angst, bloed en dood’

‘Het is een nachtmerrie’, zei Stoltenberg nog. De jongeren die deelnamen aan het zomerkamp worden geconfronteerd met ‘angst, bloed en dood’. Er kwamen 87 mensen om.

De premier zei dat het nog te vroeg is om te zeggen wie er achter de aanslagen zit. Er is intussen wel een 32-jarige Noor opgepakt die betrokken zou zijn geweest bij beide aanslagen. ‘We zullen de schuldigen vinden en hen de rekening presenteren’, aldus Stoltenberg.

Stoltenberg: ‘Het beste antwoord is meer menselijkheid’

De Noorse premier was strijdvaardig tijdens de persconferentie en hamerde er op dat de aanslagen Noorwegen niet klein zullen krijgen. Het heeft volgens hem dan ook geen zin dat het land zich nu volledig opsluit of terugplooit op zichzelf. ‘Het beste antwoord op geweld is nog meer democratie en nog meer menselijkheid, niet meer naïviteit’.

Koning Harald: ‘We moeten elkaar steunen’
Ook de koning van Noorwegen sprak over een ‘onbegrijpelijke tragedie’. Hij riep de Noren op elkaar te steunen en bij te staan. De vlaggen in heel Noorwegen hangen halfstok.

Internationale reacties

Wereldwijd wordt er geschokt gereageerd op de dubbele terreuraanslag in Noorwegen. De Amerikaanse president Barack Obama betuigde zijn medeleven aan de Noorse bevolking. Hij zei dat de aanslagen eraan herinneren dat de wereld belang heeft bij het bestrijden van terrorisme. Obama beloofde het getroffen Noorwegen ook hulp van de Amerikaanse autoriteiten.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon reageert ‘geschokt’ op de aanslagen. Hij veroordeelt het geweld en betuigt zijn medeleven met de Noorse regering en met de families van de slachtoffers. Europees president Herman Van Rompuy veroordeelde de aanslagen als ‘laffe daden waarvoor geen rechtvaardiging bestaat’. Van Rompuy is naar eigen zeggen ‘diep geschokt’ en heeft namens de Europese Unie een steunbetuiging naar de Noorse premier Jens Stoltenberg en de Noorse bevolking gestuurd.

Ook de Britse premier David Cameron, de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Merkel hebben hun afschuw over de dodelijke aanslagen uitgedrukt. De Belgische eerste minister Yves Leterme betuigde vrijdagavond zijn medeleven aan de Noorse premier Jens Stoltenberg, aan de slachtoffers van de dodelijke aanslagen in Oslo, en aan de nabestaanden van slachtoffers. Leterme wenst de Noorse bevolking ‘veel sterkte om het drama te boven te komen’. De Belgische premier veroordeelt de aanslagen ‘scherp’. Leterme is ‘verbijsterd dat zoiets kan gebeuren in een land dat bekendstaat als vredelievend en vrede zoekend’.

De Deense secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, heeft het over een ‘afschuwelijke daad’. Hij zei dat de NAVO solidair blijft met Noorwegen. ‘De NAVO-landen zijn een in de strijd tegen deze gewelddaden’, klinkt het bij hem. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content