Postbode verzon fraude met briefstemmen in Pennsylvania

Een postbode die had getuigd dat er bij de presidentsverkiezingen in de stad Erie in de Amerikaanse staat Pennsylvania briefstemmen werden geantidateerd, heeft die uitlatingen volledig ingetrokken tegenover de inspectiedienst van de Amerikaanse post. Dat meldt de toezichtscommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dinsdag (lokale tijd).

Richard Hopkins (32) beweerde in een beëdigde verklaring dat de lokale postdirecteur medewerkers had opgedragen om stemmen per post die na de verkiezingsdag op 3 november werden verstuurd, te antidateren zodat ze wel nog in aanmerking kwamen.

De beweringen speelden in de kaart van huidig president Donald Trump, die na zijn nederlaag tegen Joe Biden blijft volhouden dat er grootschalige fraude is gepleegd bij de verkiezingen en daarbij vooral briefstemmen – overwegend door Democratische kiezers gebruikt – viseert. Echte bewijzen daarvoor leverde Trump tot nu toe niet aan.

Enkele dagen geleden riep de Republikeinse senator Lindsey Graham het Amerikaanse ministerie van Justitie op om de beschuldigingen van Hopkins te onderzoeken. Uiteindelijk gaf justitieminister William Barr federale aanklagers maandag de toestemming om al onderzoeken te openen naar mogelijke fraude. Normaal gezien kunnen aanklagers pas in gang schieten nadat de officiële eindresultaten zijn bekendgemaakt.

‘De inspecteur-generaal van de Amerikaanse post informeerde het personeel van de commissie vandaag dat ze Hopkins vrijdag verhoord hebben, maar dat Hopkins zijn beschuldigingen gisteren ingetrokken heeft en niet heeft uitgelegd waarom hij een valse beëdigde verklaring ondertekende’, zegt de toezichtscommissie dinsdag (lokale tijd) op Twitter.

Eerder had de postdirecteur van Erie, Rob Weisenbach, de beschuldigingen zelf al van de hand gewezen op Facebook. ‘Het postkantoor van Erie heeft geen enkel stembiljet geantidateerd’, benadrukte hij.

Partner Content