Portugal: Onderhandelingen over nationaal pact zijn mislukt

© Reuters

De onderhandelingen in Portugal tussen de drie grootste politieke partijen (dat wil zeggen: regering én oppositie) over het sluiten van een pact van nationale eenheid zijn mislukt.

Dat zegt de Portugese oppositie. Volgens socialistisch oppositieleider Antonio Seguro is het nu aan de Portugese president om te beslissen of er al dan niet verkiezingen komen.

Zware crisis

Het was president Anibal Cavaco die bijna twee weken geleden zelf had aangedrongen op een compromis voor het land, na het uitbreken van een zware regeringscrisis waarbij verschillende ministers waren opgestapt. De president geloofde dat Portugal op die manier aan zijn internationale verplichtingen kon voldoen, in ruil voor de miljardensteun die het land heeft ontvangen.

De president riep op tot nationale eenheid omdat hij ten vroegste in juni volgend jaar verkiezingen wil organiseren. Het mandaat van premier Pedro Passos Coelho loopt in principe tot juni 2015, maar zijn regering is erg verzwakt door het vertrek van de minister van Financiën Vítor Gaspar en minister van Buitenlandse Zaken Paulo Portas.

Besparingen

Portugal kreeg in 2011 78 miljard euro van Europa en het IMF. In ruil moet het land een strenge besparingskoers volgen, maar de steun daarvoor neemt zowel bij de Portugese bevolking als in regeringskringen af. De economie is al jaren in recessie en de werkloosheid in het land is gestegen tot een recordpeil van meer dan 18 procent.

Volgens de socialistische oppositiepartij zijn de onderhandelingen over een nationaal pact mislukt omdat zijn partij het huidige besparingsbeleid niet wil steunen. “Ik wil blijven vechten voor een heronderhandeling van ons herstructureringsprogramma”, aldus Seguro vrijdagavond.

Donderdag overleefde de Portugese regering nog een vertrouwensstemming in het parlement. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content