Portret: Ann Romney, anti-feministe ‘die nog geen dag in haar leven gewerkt heeft’

© AFP

Wie is Ann Romney, die de menselijke kant van haar man Mitt moest in de verf zetten, maar in hetzelfde bedje ziek is?

Ann Romney kreeg op de Republikeins Conferentie van 29 augustusde de niet benijdenswaardige taak om de menselijke kant van Mitt Romney in de verf te zetten. De meerderheid van de Verenigde Staten zag de Republikeinse presidentskandidaat immers als een steenharde zakenman. Ann Romney prees haar man aan als de ideale echtgenoot. Maar is Ann Romney zelf meer dan ‘de vrouw van’?

Rijke huisvrouw die niet hoeft te werken

Ann Romney (63) heeft “nog geen enkele dag in haar leven gewerkt”. Dat is toch tenminste de opvatting van Hilary Rosen, een Amerikaanse lobbyist die banden heeft met de Democratische partij. Ann Romney reageerde op Twitter met de boodschap dat een huishouden van 5 kinderen runnen ook werk is.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Maar de kritiek komt ook uit een onverwachte hoek. Juan Williams, één van de vaste politieke analisten van de pro-republikeinse nieuwszender Fox, ontleedde de speech van Ann Romney op de conventie. Hij stelde dat ze eruitzag als “een vrouw van een zakenman, die onderhouden wordt door haar echtgenoot”.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ann Romney wordt dus nog altijd beschouwd als een ‘Stepford wife’, een onderdanige huisvrouw van een rijke man.

Conservatieve rebel

Maar Ann Romney was niet altijd gehoorzaam. Ze rebelleerde tegen haar ouders toen ze op 17-jarige leeftijd in 1966 besloot om zich te bekeren tot het mormonisme, een jaar nadat ze in Mitt Romney haar ‘highschool sweetheart’ had gevonden. Opstandig, dat wel, maar niet echt vooruitstrevend in een periode van tieneropstanden en feministische oproepen wereldwijd. Op 19-jarige leeftijd trouwde ze met Mitt Romney. Ze schonk hem vijf zonen.

Een feministe is Ann Romney niet, al probeerde ze tijdens haar speech wel de Amerikaanse vrouwen aan te spreken. Maar soms zegt een stilte meer dan duizend woorden. Dat gaat zeker op voor het uitblijven van een reactie van Ann Romney op de uitspraak van Todd Akins. De conservatieve Senaatskandidaat van Missouri zei dat je “van een ‘echte’ verkrachting niet zwanger word”.

Vrouwenprobleem in de Grand Ol’ Party

Ann Romney spreekt openhartig over haar strijd tegen multiple sclerose en borstkanker. Ze genas van de kanker en accupunctuur en paardrijden verlichten de multiple sclerose. Zo wil ze benadrukken dat ze een echte, normale vrouw is. Amerika lust er evenwel geen pap van.

Volgens een enquête van de krant USA Today in samenwerking met databureau Gallup heeft 42 % van de Amerikanen een positief beeld van Ann Romney. Michelle Obama, carrièrevrouw en echtgenote van huidig president Barack Obama, kan daarentegen 64 % van de Amerikanen overtuigen.

De Republikeinse partij is dringend op zoek naar vrouwelijke kiezers. Volgens een enquête van de Amerikaanse nieuwszender Lifetime bij 1.000 vrouwen, wil 52 % van de vrouwen voor Obama stemmen, tegen 36 % voor Mitt Romney. Ann Romneys toespraak lijkt nog niet iedereen overtuigd te hebben. (LR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content