Porosjenko uit twijfels over vredesakkoord Oost-Oekraïne

Petro Porosjenko © Reuters

In Oost-Oekraïne zijn de afgelopen uren, ondanks het vredesakkoord, al minstens 20 doden gevallen. De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft dan ook zijn bedenkingen over de praktische uitvoering van het akkoord.

Een dag na de ondertekening van het stappenplan over het oosten van Oekraïne, met onder meer een staakt-het-vuren dat op 15 februari ingaat, heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko twijfels geuit over de praktische uitvoering ervan.

‘Ik wil geen illusies creëren: we zijn nog ver af van vrede en niemand is er 100 procent zeker van dat de voorwaarden van het akkoord volledig geïmplementeerd zullen worden’, aldus Porosjenko tijdens een bezoek aan een militair trainingskamp net buiten Kiev. Hij voegde er aan toe dat hij hoopt op een politieke oplossing, aangezien de gesprekken in de Wit-Russische hoofdstad gevoerd werden tussen de leiders van Frankrijk, Rusland, Oekraïne en Duitsland. De woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin liet weten dat Moskou verwacht dat alle partijen hun deel van de deal zullen vervullen.

Zware wapens

De Contactgroep voor Oekraïne, bestaande uit gezanten van Oekraïne, Rusland en van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), heeft in de Wit-Russische hoofdstad Minsk met de separatistische rebellen uit het oosten van Oekraïne een stappenplan voor vrede ondertekend. Er werden onder meer afspraken gemaakt over een wapenstilstand die zondag 15 februari om middernacht moet ingaan.

De leiders van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk kwamen bijeen om een oplossing te zoeken voor het conflict in Oost-Oekraïne.
De leiders van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk kwamen bijeen om een oplossing te zoeken voor het conflict in Oost-Oekraïne.© Reuters

Een van de punten uit de deal is dat de zware wapens uit de frontlinie teruggetrokken worden en dat gevangenen vrijgelaten worden. Voorts werd overeengekomen dat iedereen amnestie krijgt zonder voorwaarden en daar knelt nu al het schoentje: de separatisten beschuldigen Kiev ervan nu al een loopje te nemen met het akkoord nadat de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin gezegd heeft dat de amnestie niet geldt voor de separatistische leiders.

Amnestie

Gevraagd of de amnestie ook geldt voor Aleksandr Zachartsjenko en Igor Plotnitsky, de leiders van de separatisten, antwoordde Klimkin in het parlement: ‘Het antwoord is simpel: neen’, zo meldt het persagentschap Interfax Oekraïne.

Ondertussen blijven de gevechten in alle hevigheid doorgaan, met vrijdag alleen al minstens twintig doden, onder wie veel burgers. Net zoals dat al maanden gebeurt, wijzen de verschillende partijen ook deze keer met een beschuldigende vinger naar elkaar. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content