Polen wil overschot appels naar VS brengen

© Reuters

Nu Rusland de import van Poolse appels verbiedt, moet het land de appels ergens anders kwijt. Polen kijkt daarvoor nu naar de Verenigde Staten.

Polen wil het enorme overschot aan appels, dat het land sinds het invoerverbod niet langer kwijt kan aan Rusland, zo snel mogelijk in de Verenigde Staten op de markt krijgen. Dat zegt de Poolse ambassadeur in Washington, Ryszard Schnepf, aan het Poolse persagentschap PAP.

De Verenigde Staten verbieden de invoer van vers fruit en groenten uit de Europese Unie, maar er zijn uitzonderingen. Zo levert Polen er al paprika en broccoli en verkoopt Italië er appels en peren.

Polen is met voorsprong de grootste appelproducent in Europa en werd hard getroffen door het Russische invoerverbod op verschillende voedingsproducten uit de landen die economische sancties uitvaardigden tegen Rusland. ‘We hebben belang bij een snelle beslissing, want de situatie is uitzonderlijk’, zei Schnepf over de poging om de Poolse appels in de VS te mogen importeren.

Er was al een ontmoeting met het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Volgens Schnepf is de procedure al opgestart. ‘We hebben een nieuwe ontmoeting gepland op 18 augustus met de leiding van het agentschap dat de introductie van landbouwproducten in de VS goedkeurt’, zei hij. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content