Poetin weent: ‘Het was de wind’

© Reuters

Tijdens een toespraak na zijn overwinning bij de Russische presidentsverkiezingen liepen tranen over het gezicht van president Poetin. Bang dat er een deuk komt in zijn macho imago, haastte hij zich achteraf om te zeggen dat het de schuld van de wind was. ‘Moskou gelooft niet in tranen’.

Tijdens zijn toespraak voor 100.000 medestanders in Moskou, leek er een deuk te komen in het imago van stoere knaap dat Vladimir Poetin graag in stand houdt, toen er een traan over zijn rechterwang leek te biggelen. “De tranen waren echt, maar ze waren echt door de wind”, verklaarde Poetin nadien.

Verschillende bloggers stelden zich met die uitleg niet tevreden. “Vova (kort voor Vladimir, nvdr), Moskou gelooft niet in tranen”, schreef Slavik Zehner bijvoorbeeld op Twitter.

Poetin in tranen is een zeldzaam beeld. De sterke man van Rusland wordt eerder gefotografeerd met een wapen in de hand, terwijl hij een tijger achternazit of met ontblote borstkas op een paard.

De 59-jarige Poetin wint de presidentsverkiezingen in Rusland. Met 98,47 procent van de stemmen geteld, haalde hij 63,9 procent binnen. Dat heeft de centrale kiescommissie aangekondigd. De communistenleider Gennadi Zjoeganov haalde 17,18 procent van de stemmen, de miljardair Michail Prochorov 7,7 procent en populist Vladimir Zjirinovski 6,24 procent. De centrumlinkse Sergej Mironov eindigt laatste met 3,84 procent van de stemmen.

Poetin moest meer dan 50 procent halen om al in de eerste ronde verkozen te zijn. De sterke man van Rusland, momenteel premier, mag zich opmaken om voor de derde keer president te worden. In 2008 maakte hij plaats voor Dmitri Medvedev omdat de grondwet drie opeenvolgende termijnen verbiedt.

Poetin zal vermoedelijk ingezworen worden op 7 mei. Medvedev zal nu met Poetin van plaats wisselen en opnieuw premier worden.

‘Eerlijke strijd gewonnen’

“We hebben een eerlijke strijd gewonnen”, zei Poetin tijdens zijn toespraak in Moskou. De verliezende communistenleider Gennadi Zjoeganov noemde de stembusgang absoluut oneerlijk en onwaardig”.

100.000 feestvierders

Op het Manegeplein vlak aan het Kremlin in Moskou is na het bekendmaken van de eerste resultaten van de presidentsverkiezingen een concert en een manifestatie begonnen. Niet minder dan 100.000 mensen vieren de overwinning van de 59-jarige Vladimir Poetin.

De verliezende communistenleider Gennadi Zjoeganov heeft de stembusgang ‘absoluut oneerlijk en onwaardig’ genoemd. “Wij beschouwen deze verkiezingen niet als legitiem”, voegde Zjoegabov er tegenover de staatstelevisiezender Rossiya 24 aan toe, zo meldde het staatspersbureau Ria Novosti. “In plaats van elk van de vijf presidentskandidaten een gelijke behandeling te geven, werkte de enorme en corrupte regeringsmachine enkel voor Poetin”.

Opposant Vladimir Rijkov, een van de organisatoren van de oppositiebetogingen van de laatste maanden zei “dat niet één parameter toelaat deze verkiezingen als legitiem te beschouwen”.

Waarnemers

Volgens het persbureau Itar-Tass bevonden internationale waarnemers de stembusgang als beantwoordend aan internationale normen. Ze zeiden er niet over te twijfelen dat de verkiezing eerlijk is verlopen.

Toch werd deze stembusgang gedomineerd door klachten over fraude. Russische oppositiepartijen en een Russische ngo melden dat er al vanaf de eerste uren van de presidentsverkiezingen fraude gepleegd wordt in verschillende stembureaus doorheen het land. “Dezelfde mensen brengen hun stem uit in de stembureaus 2164 en 2166 in Moskou”, meldt de democratische partij Jabloko, die talrijke waarnemers over het hele land inzette.

Onregelmatigheden

“In Vladivostok, in stembureau nummer 155, ontdekten de kiezers bij hun aankomst dat ze al gestemd hadden”, meldt de partij waarvan de kandidaat, Grigori Javlinski, eind januari gediskwalificeerd werd omdat er onregelmatigheden zouden zijn vastgesteld bij de twee miljoen steunhandtekeningen die hij nodig had om zich kandidaat te stellen.

De communistische partij hekelt ook een reeks fraudegevallen. Haar waarnemers maakten onder meer melding van een stembureau in de streek van Kirov, ten oosten van Moskou, waar een bundel stembiljetten in een stembus werd gedeponeerd.

Fraudekaart

De ngo “Golos”, de verkiezingswaakhond met westerse financiële steun, noteerde rond de middag al honderden fraudegevallen. Golos houdt een interactieve “fraudekaart” bij in samenwerking met de Russische editie van het Amerikaanse magazine Forbes.

Webcams

Poetin had voor de verkiezingen ook beloofd dat er webcams in elk stembureau geplaatst zouden worden om het correcte verloop van de stembusgang te kunnen controleren. Het systeem werkt echter niet overal even goed, zo bleek uit testen van het Franse persagentschap AFP.

Via de officiële website zouden de 180.000 webcams in real time beelden van de 90.000 stembureaus moeten geven, al moesten geïnteresseerden zich wel vooraf aanmelden. Van bepaalde stembureaus in Machatsjkala, in Dagestan, in de Kaukasus, waren de beelden alvast onvoldoende om de stemming te kunnen volgen.

Kosmonauten

Intussen brachten de drie kosmonauten in het internationaal ruimtestation ISS hun stem uit, alsook premier Poetin en zijn echtgenote Ljoedmila, die zich zelden in het openbaar vertoont.

In het stembureau waar Poetin en zijn vrouw gingen stemmen, protesteerden overigens drie leden van de Oekraïense feministische beweging “Femen” met ontblote borst waarop ze geschreven hadden “Ik steel voor Poetin”. De politie, die talrijk ingezet werd voor de verkiezingen, arresteerde hen vrijwel meteen. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content