Poetin: ‘Relatie met VS heeft dieptepunt bereikt onder Biden’

© Reuters

De Russisch-Amerikaanse betrekkingen hebben een dieptepunt bereikt sinds de Democraat Joe Biden zijn intrek heeft genomen in het Witte Huis. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd in zijn eerste interview in jaren met een Amerikaans nieuwsmedium. Het interview van NBC News met Poetin wordt maandag volledig uitgezonden.

Poetin gaf het interview met NBC in de aanloop naar zijn ontmoeting met Biden, komende week. ‘Onze bilaterale betrekkingen zijn verslechterd tot een dieptepunt over de afgelopen jaren’, zei Poetin, die het beter kon vinden met Bidens Republikeinse voorganger Donald Trump. Desondanks zei Poetin in het interview wel te hopen dat Biden minder impulsief zal zijn dan Trump, die hij omschreef als ‘kleurrijk’.

Biden maakte Poetin eerder uit voor ‘moordenaar’, waarmee de Amerikaanse president verwees naar de moordaanslagen op tal van tegenstanders van Poetin sinds de oud-KGB-agent vanuit het Kremlin de scepter zwaait. Poetin zei in het NBC-interview dat hij tientallen van dergelijke beschuldigingen heeft gehoord en dat hij zich daar geen zorgen over maakt.

In NBC News Exclusive, Putin Responds To Biden Calling Him A ‘Killer’NBC Newshttps://www.youtube.com/c/NBCNewsvideo1132001.0YouTubehttps://www.youtube.com/360480https://i.ytimg.com/vi/oh_obIUJ7HA/hqdefault.jpg

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Poetin deed de moordaantijging van Biden af als ‘machogedrag’ uit Hollywoodfilms en zei dat de retoriek van Biden ‘onderdeel is van de Amerikaanse politieke cultuur, waar dat als normaal wordt beschouwd’.

In het interview ging Poetin ook in op de grootschalige cyberaanval op Amerikaanse overheden en bedrijven van vorig jaar. Hij ontkende enige kennis te hebben van die aanval. Amerikaanse inlichtingendiensten hebben meermaals gesteld dat een Russisch hackerscollectief naar alle waarschijnlijkheid achter de computerinbraken zit. Ook ontkende Poetin iets te weten van Russische satelliettechnologie die aan Iran zou worden geleverd.

Biden is deze week begonnen aan zijn eerste Europese reis. Komende woensdag treft hij Poetin in het Zwitserse Genève voordat hij weer met Airforce One terug naar Washington vliegt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content