Poetin nodigt Xi Jinping uit voor staatsbezoek in lente 2023

Russisch president Vladimir Poetin en Chinees president Xi Jinping (archiefbeeld). © iStock

De Russische president Vladimir Poetin heeft de Chinese president Xi Jinping uitgenodigd voor een staatsbezoek aan Moskou in het voorjaar. Dat heeft Poetin gezegd in een videochat met Xi Jinping die vrijdag op de website van het Kremlin werd gepubliceerd.

‘Volgend jaar zullen de intensieve bilaterale uitwisselingen worden voortgezet, daar twijfel ik niet aan. En we zullen een gelegenheid vinden om elkaar persoonlijk te ontmoeten’, zei Poetin. De Russische president was eerder dit jaar in Peking voor de Olympische Winterspelen en de twee hebben elkaar voor het laatst ontmoet op een top in Oezbekistan in het najaar. De relatie tussen beide landen wordt als goed beschouwd.

China heeft de aanvalsoorlog van Rusland op Oekraïne niet veroordeeld, in tegenstelling tot westerse landen. Volgens het Kremlin heeft Xi Jinping verklaard dat Peking bereid is om in de huidige politieke situatie de partner van Moskou te blijven. 

Poetin noemde op zijn beurt de betrekkingen tussen de twee staten als een voorbeeld voor de samenwerking van grootmachten in de 21e eeuw. De 70-jarige verklaarde dat de versterking van het militaire en het bewapeningsbeleid een van de belangrijkste taken is. 

De Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne heeft de militaire kwetsbaarheid van Moskou blootgelegd. Rusland kampt al maanden met toenemende tekorten aan materiaal en munitie. Volgens Amerikaanse informatie heeft Moskou al wapens besteld bij Noord-Korea en Iran. China zou veel meer en beter materiaal kunnen leveren maar tot dusver zijn er geen signalen dat Peking zich in het conflict wil mengen.

Partner Content