‘Poetin gebruikt mobiele crematoria in Oost-Oekraïne’

Een vrachttrein met zware Russische wapens nabij de grens met Oekraïne © REUTERS

Volgens de Amerikaanse nieuwssite Bloomberg bedient Rusland zich in Oost-Oekraïne van mobiele crematoria om gesneuvelde Russische soldaten spoorloos te laten verdwijnen. Bloomberg steunt zich op geheime rapporten van Amerikaanse inlichtingendiensten.

Het artikel in Bloomberg verwijst als bron onder meer naar Mac Thornberry, Republikein en hoofd van de legercommissie in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, en naar Seth Moulton, Democratisch volksvertegenwoordiger en lid van diezelfde commissie. Ze beroepen zich op bronnen in Oekraïne en vooral op geheime verslagen van de Amerikaanse geheime dienst.

Sinds het conflict in Oost-Oekraïne vorig jaar oplaaide is er een welles-nietes aan de gang tussen Oekraïne/Navo/VS/Russische opposanten en soldatenorganisaties enerzijds en de Russische president Vladimir Poetin aan de andere kant.

Poetin bleef en blijft bij hoog en laag beweren dat er hoogstens Russische vrijwilligers aan de kant van de rebellen vochten. De anderen stelden dat er systematisch en op aanzienlijke schaal Russische troepen ingezet werden.

Russische en Oekraïense bloggers hebben lijsten opgesteld met namen van gesneuvelde Russische soldaten, met toevoeging van data en omstandigheden waarin ze gesneuveld zijn. Moeders van verdwenen soldaten hebben zich verenigd, en deze moeders en een nieuwe organisatie die families van Russische soldaten vertegenwoordigt, stellen vragen die niet beantwoord worden.

‘Zeven crematoria’

Het hoofd van de geheime dienst van Oekraïne, Valentyn, Nalyvaitsjenko, zei in januari al dat zeven mobiele crematoria in Oost-Oekraïne opereerden, met elk een capaciteit van 8 tot 10 lichamen per dag.

De Oekraïense geheime dienst is niet al te betrouwbaar, stelt Bloomberg, en dus werd die bewering niet zomaar overgenomen. Nu doen de twee Amerikaanse politici dat wel, op basis van andere informatie dan de Oekraïense.

Het gevecht om de publieke opinie is belangrijk voor Poetin en daarom, aldus de bronnen, was het van belang dat er geen bewijs zou zijn dat Russische soldaten inderdaad in Oekraïne gesneuveld waren. Vandaar de mobiele crematoria.

“Rusland heeft duidelijk een problem met het thuisfront en met de oorlogsdoden”, zegt Moulton. “Dat ze de lichamen van hun eigen soldaten verbranden, is gruwelijk en beschamend”.

De twee commissieleden zijn, in tegenstelling tot president Obama, voorstander van Amerikaanse steun bij het bewapenen van Oekraïne, precies, zeggen ze, omdat de Russische doden zo’n probleem vormen voor Poetin.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content