Ploeg van vluchtelingen neemt deel aan Olympische Spelen

Taekwondoka Raheleh Asemani © BELGA

Op de Olympische Spelen van komende zomer in het Braziliaanse Rio de Janeiro zal een ploeg van vluchtelingen deelnemen onder de olympische vlag.

Dat bevestigde het Internationaal Olympische Comité (IOC) in het Zwitserse Lausanne, waar het Uitvoerend Comité van het IOC samenkomt.

“We willen een boodschap van hoop verkondigen aan alle vluchtelingen ter wereld”, zei IOC-voorzitter Thomas Bach. “Deze atleten zullen op de Olympische Spelen verwelkomd worden onder de olympische vlag en met de olympische hymne.”

Het idee om een “Team Refugee Olympic Athletes” op te richten, ligt sinds december 2015 op tafel. De ploeg zal bestaan uit atleten die op de vlucht zijn voor oorlogen of vervolging en krijgt hetzelfde statuut als alle andere nationale selecties.

Taekwondo

Volgens de IOC maken meer dan 40 atleten kans om zich aan te sluiten bij het vluchtelingenteam. Onder hen een Syrische zwemster die in Duitsland verblijft, een Congolese judoka uit Brazilië en taekwondoka Raheleh Asemani. De Iraanse vluchtte in 2012 uit Iran en woont sindsdien in Antwerpen. De 26-jarige Asemani zit in de Vlaamse topsportploeg, maar heeft als erkend politiek vluchtelinge uit Iran nog niet de Belgische nationaliteit. Haar naturalisatieaanvraag diende ze vorig jaar in, over twee tot drie maanden zou de goedkeuring moeten volgen.

(Belga/RR)

Partner Content