Peruaans parlement weigert vervroegde verkiezingen

Protest aan de politiegevangenis waar president Castillo wordt vastgehouden. © Reuters

Het Peruaanse parlement heeft niet ingestemd met een noodzakelijke grondwetswijziging voor het houden van vervroegde verkiezingen.

Demonstranten in het land willen zo snel mogelijk naar de stembus na de afzetting van de vorige president, maar het parlement lijkt vast te willen houden aan de geplande verkiezingen in 2026.

President Pedro Castillo werd vorige week afgezet en gearresteerd omdat hij het parlement probeerde te ontbinden. Daarna braken protesten uit omdat Peruanen niet willen dat opvolger Dina Boluarte de termijn van Castillo kan afmaken. Boluarte stelde voor de wet aan te passen om de demonstranten tegemoet te komen. Die wetswijziging zou betekenen dat de verkiezingen in december 2023 gehouden kunnen worden, maar van de 130 parlementariërs stemden slechts 49 mensen daarvoor, terwijl er 87 stemmen nodig waren.

De demonstranten eisen behalve vervroegde verkiezingen ook de vrijlating van Castillo, maar het Hooggerechtshof besloot donderdag dat hij nog anderhalf jaar blijft vastzitten.

De noodtoestand is van kracht in heel Peru en Boluarte roept op tot rust. Bij de protesten kwamen al zeker achttien mensen om en raakten minstens tweehonderd anderen gewond.

Partner Content