Pentagon knipt banden door met Syrische rebellengroep die regeringsleger aanviel

27/07/17 om 22:25 - Bijgewerkt om 22:24

Bron: Belga

Het Amerikaanse ministerie van Defensie levert geen steun meer aan een Syrische rebellengroep die strijdt tegen het regime van president Bashar al-Assad. De aanvallen van de rebellen moeten voortaan 'enkel en alleen' gericht zijn tegen de jihadistische terreurgroep Islamitische Staat (IS), zo laten de VS verstaan.

Pentagon knipt banden door met Syrische rebellengroep die regeringsleger aanviel

De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis. © REUTERS

Volgens Amerikaanse media heeft het Pentagon tot nu toe de banden doorgeknipt met één rebellengroep: Shohada al-Quartyan. De rebellen hadden 'eenzijdig, zonder toelating van of coördinatie met het Amerikaanse leger of de coalitie' acties uitgevoerd 'die niet gericht waren tegen IS', zo motiveerde kolonel Ryan Dillon die beslissing.

Shohada al-Quartyan kon tot voor kort gebruik maken van Amerikaanse wapens en informatie. Het was 'een van de belangrijke partners in de strijd tegen IS in het zuiden van Syrië. Toch steunt de coalitie hun operaties niet meer', aldus Dillon.

Amerikaanse media hadden eerder al onthuld dat Trump de geheime wapenleveringen van de CIA aan Syrische rebellen had stopgezet. Die beslissingen lijken te passen in de nieuwe lijn van de Amerikaanse regering, die zich in Syrië wil concentreren op de strijd tegen IS. Maar volgens tegenstanders maakt Trump daarmee een knieval voor de Russen, de belangrijkste bondgenoot van de Syrische president.

Onze partners