Pegida gesplitst: nieuwe beweging wil zondag betogen

Voormalig Pegida-woordvoerster Kathrin Oertel (links) en leider Lutz Bachmann. © Reuters

De nieuwe afsplitsing van de islamkritische beweging Pegida, wil zondag betogen in het Duitse Dresden. De beweging rond voormalig Pegida-woordvoerster Kathrin Oertel heet ‘Directe Democratie voor Europa’.

Een groep leidende figuren van de Duitse islamkritische beweging Pegida heeft aangekondigd een nieuwe organisatie te zullen stichten en zondag te zullen betogen in de oostelijke stad Dresden.

De nieuwe groep rond de vroegere Pegida-woordvoerster Kathrin Oertel heet “Directe Democratie voor Europa”. Pegida staat voor “Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland”.

Rechts van CDU

Het kwam volgens Oertel tot een breuk vanwege meningsverschillen omtrent de toekomstige rol van de omstreden medestichter Lutz Bachmann en de afgrenzing van de hardleerse afdeling in Leipzig (Legida).

Wat de nieuwe organisatie precies wil, is nog wat koffiedik kijken. Zij willen zich rechts van de christendemcratische CDU van bondskanselier Angela Merkel positioneren, maar ook niet concurreren met de islamkritische beweging. Daarom zullen er ook geen gelijktijdige betogingen met Pegida zijn. Die demonstreert al maanden regelmatig op maandagavond in Dresden en heeft al tot 25.000 deelnemers gemobiliseerd. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content