Het ministerie van Economische Zaken zegt dat de activiteiten van het bedrijf in strijd zijn met de belangen van de Verenigde Staten en de nationale veiligheid in gevaar te brengen. Export naar de VS is nu verboden.

De software heeft repressieve overheden in staat gesteld journalisten, mensenrechtenactivisten en tegenstanders in het buitenland ongemerkt te volgen in hun pogingen hen tot zwijgen te brengen, aldus het ministerie.

Onderzoeksjournalisten van het Franse collectief Forbidden Stories brachten de zaak aan het licht. Zij ontdekten onder meer dat de Pegasus-software werd gebruikt tegen prominenten als de Franse president Emmanuel Macron en de Marokkaanse koning Mohammed VI. Ook de verloofde van de vermoorde Saudische columnist Jamal Khashoggi werd in de gaten gehouden, evenals meer dan 180 journalisten van vooraanstaande nieuwsorganisaties. NSO heeft de bevindingen weersproken.

De VS zetten nog drie bedrijven die zich schuldig maken aan kwaadaardige cyberactiviteiten op de lijst: het Israëlische Candiru, Positive Technologies uit Rusland en Computer Security Initiative Consultancy uit Singapore. De actie is onderdeel van de inspanningen van de regering-Biden om mensenrechten centraal te stellen in het buitenlands beleid.

Het ministerie van Economische Zaken zegt dat de activiteiten van het bedrijf in strijd zijn met de belangen van de Verenigde Staten en de nationale veiligheid in gevaar te brengen. Export naar de VS is nu verboden. De software heeft repressieve overheden in staat gesteld journalisten, mensenrechtenactivisten en tegenstanders in het buitenland ongemerkt te volgen in hun pogingen hen tot zwijgen te brengen, aldus het ministerie. Onderzoeksjournalisten van het Franse collectief Forbidden Stories brachten de zaak aan het licht. Zij ontdekten onder meer dat de Pegasus-software werd gebruikt tegen prominenten als de Franse president Emmanuel Macron en de Marokkaanse koning Mohammed VI. Ook de verloofde van de vermoorde Saudische columnist Jamal Khashoggi werd in de gaten gehouden, evenals meer dan 180 journalisten van vooraanstaande nieuwsorganisaties. NSO heeft de bevindingen weersproken. De VS zetten nog drie bedrijven die zich schuldig maken aan kwaadaardige cyberactiviteiten op de lijst: het Israëlische Candiru, Positive Technologies uit Rusland en Computer Security Initiative Consultancy uit Singapore. De actie is onderdeel van de inspanningen van de regering-Biden om mensenrechten centraal te stellen in het buitenlands beleid.