Paus Franciscus: ‘Europa is een onvruchtbare grootmoeder geworden’

Paus Franciscus in het Europees Parlement © Belga Image

Paus Franciscus heeft tijdens een toespraak voor het Europees Parlement de Europese beleidsmakers opgeroepen om het Oude Continent nieuw leven in te blazen en de mens opnieuw in het midden van het Europese project te plaatsen.

Paus Franciscus zei dat Europa dezer dagen een ‘oude en vermoeide’ indruk geeft, van ‘een grootmoeder die niet langer vruchtbaar en levendig is en die langzaam haar ziel verliest’.

‘De grote ideeën die ooit Europa inspireerden, hebben hun aantrekkingskracht verloren en zijn vervangen door bureaucratische techniciteiten van de Europese instellingen,’ zei de kerkleider in Straatsburg.

‘We stellen met spijt vast dat technische en economische vragen het politieke debat domineren’, zei de paus. ‘Mensen dreigen zo niet meer dan schakels te worden in een raderwerk dat hen behandelt als consumptiegoederen’.

Bootvluchtelingen

Franciscus verzocht de beleidsmakers om opnieuw op zoek te gaan naar de ziel van Europa en de mens in het middelpunt van het beleid te plaatsen. Europa mag niet op zichzelf terugplooien, zo betoogde de paus, maar moet ‘een referentie voor de mensheid’ worden.

Hij verwees daarbij naar het lot van de talloze bootvluchtelingen die hun leven wagen op de Middellandse Zee en vroeg de Europese besluitvormers om opvang en hulp te bieden.

De paus laakte ook het individualisme en de focus op consumptie. ‘Wanneer het leven niet meer nuttig is voor het functioneren van deze mechanismen (consumptie, nvdr), dan wordt het zonder veel scrupules beëindigd, zoals in het geval van terminale zieken, oude en zonder zorg achtergelaten mensen, of kinderen die gedood worden vooraleer ze geboren worden.’ (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content