Paus Franciscus: ‘Celibaat is geen geloofsdogma’

Paus Franciscus in Jeruzalem. © BELGAIMAGE
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Adjunct-hoofdredacteur Knack

Ongehuwde priesters zijn voor paus Franciscus een gewaardeerd geschenk aan de kerk, maar ‘geen geloofsdogma’. Dat zegt hij in een gesprek waarin hij ook aankondigde slachtoffers van seksueel misbruik te zullen ontvangen in het Vaticaan.

Ongehuwde priesters zijn voor paus Franciscus een gewaardeerd geschenk aan de kerk, maar ‘geen geloofsdogma’. Dat zegt hij in een gesprek waarin hij ook aankondigde begin juni slachtoffers van seksueel misbruik te zullen ontvangen.

Ongehuwde priesters zijn voor paus Franciscus een gewaardeerd geschenk aan de kerk, maar ‘geen geloofsdogma’. Hij lijkt met die uitspraak de deur op een kier te zetten voor een debat over de kwestie. Dat heeft hij gezegd in een gesprek met journalisten tijdens een vlucht van Tel Aviv naar Rome.

Paus Fransiscus kondigde ook aan dat hij begin juni acht slachtoffers van seksueel misbruik zal ontvangen in het Vaticaan. De paus benadrukte dat pedofilie een ernstig probleem is, waarvoor binnen de katholieke kerk enkel een nultolerantie kan gelden.

Geen privileges voor kindermisbruikers

Wat kindermisbruik betreft, hoeft niemand op privileges te rekenen, luidt het. Zo voert het Vaticaan momenteel een onderzoek naar drie bisschoppen, zei Fransiscus. De slachtoffers die hij in juni zal ontmoeten, komen uit Duitsland, Groot-Brittannië en Ierland.

(Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content