Papandreou overwint vertrouwensstemming nipt

De Griekse premier Giorgos Papandreou heeft de vertrouwensstemming in het parlement nipt overleefd. De stemming was cruciaal voor de goedkeuring van het Europese akkoord voor de Griekse schuld en de toekomst van het land.

Papandreou kreeg de steun van 153 van de 298 aanwezige parlementsleden. De overige 145 stemden tegen de regering. De stemming was door Papandreou aangevraagd, nadat hij een referendum over het Europese reddingsplan aangekondigd had en dat nadien onder zware buitenlandse druk moest annuleren. Het idee van het referendum zorgde ook voor paniek op de financiële markten.

Exit Papandreou?

Of hij kan aanblijven als regeringsleider blijft voorlopig echter onduidelijk. Papandreou wil nu, gesterkt door de uitslag van de vertrouwensstemming, mogelijk snel een brede overgangsregering vormen om de Europese noodhulp veilig te stellen. Vrijdagavond liet hij verstaan daar “vanaf zaterdag” al werk van te willen maken.

Bronnen in Athene meldden vrijdagavond dat leiders van enkele kleinere partijen bereid zijn een coalitie onder leiding van minister van Financiën Evangelos Venizelos te steunen op voorwaarde dat Papandreou in het openbaar verklaart dat hij opstapt.

Papandreou hamerde vrijdagavond in een speech op het gevaar van vervroegde verkiezingen. “Nieuwe verkiezingen brengen de noodsteun die het land is toegezegd in gevaar. Als we geen akkoord bereiken, komt er geen nieuwe tranche en lopen alle deals gevaar.” (Belga/VF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content