Panama Papers-databank op 9 mei openbaar

© knack
Kristof Clerix

Het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten zet op 9 mei een doorzoekbare database online met informatie over bedrijven in belastingparadijzen die deel uitmaken van het Panama Papers-onderzoek.

Het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten kondigt aan dat het op 9 mei een doorzoekbare databank publiek maakt met informatie over de meer dan 200.000 offshores die deel uitmaken van het Panama Papers-onderzoek. De gegevens uit de databank zijn afkomstig van het lek van 11,5 miljoen documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca.

Op maandag 9 mei vanaf 20 uur (Belgische tijd) kan iedereen de vrijgegeven data doorzoeken en het netwerk rond duizenden offshores visualiseren. In sommige gevallen zal het mogelijk zijn de echte eigenaars van de offshores in kwestie te zien.

De interactieve database zal ook informatie bevatten over meer dan 100.000 bijkomende bedrijven die deel uitmaakten van het ICIJ-onderzoek Offshore Leaks (2013).

‘De database zal een wereld blootleggen die nog nooit op zo’n grote schaal onthuld werd, maar de applicatie zal geen ‘data dump’ zijn’, zo meldt ICIJ. Het zal niet alle 11,5 miljoen gelekte documenten online zetten. Enkel ‘basisbedrijfsinformatie die publiek en transparant zou moeten zijn’, wordt voorzichtig vrijgegeven. ICIJ zal dus niet massaal persoonlijke gegevens op de straatstenen gooien. De gegevens uit de toegankelijke databank zullen bijvoorbeeld geen bankafschriften en financiële transacties, e-mails, andere correspondentie, paspoorten of telefoonnummers bevatten.

De database wordt op 9 mei om 20:00 uur gepubliceerd op https://offshoreleaks.icij.org.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content