Palestijnse regering stapt op

© epa

De Palestijnse premier Salam Fayyad heeft maandagmorgen het ontslag van zijn regering ingediend bij president Mahmoud Abbas.

Hoewel het ontslag er al een tijdje zat aan te komen, lijken de ontwikkelingen in Tunesië en Egypte voor een definitieve duw in de rug te hebben gezorgd.

Fayyad krijgt zes weken de tijd om een nieuwe regeringsploeg samen te stellen. Zelf zou hij dus wel aanblijven als premier.

De Palestijnse Autoriteit liet vorig weekend al weten nog voor september presidents- en parlementsverkiezingen te organiseren.

Hamas

Hamas, de Palestijnse groepering die de Gazastrook controleert, reageerde meteen negatief op de aankondiging. “Wij zullen niet deelnemen aan de verkiezingen en de resultaten ook niet erkennen”, verkondigde woordvoerder Fawzi Barhoum.

Volgens Hamas zijn de nieuwe verkiezingen een afleidingsmanoeuvre voor het recente WikiLeaksschandaal. De televisiezender Al-Jazeera bracht toen meer dan 1600 documenten aan het licht die getuigden van grote toegevingen aan de Israeliërs tijdens vredesgesprekken in 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content