PAC’s, SuperPAC’s en dark money

Donald Trump en Joe Biden, 2024. © AFP
Rudi Rotthier

In de presidentsverkiezingen van 2020 werden volgens het niet-partijdige onderzoeksinstituut Open Secrets minstens 5,7 miljard dollar uitgegeven (5,24 miljard euro).

Vooraleer dat soort geld kan worden uitgegeven, moet het eerst worden ingewonnen.

In 2010 besliste het Hooggerechtshof dat bedrijven en bijvoorbeeld vakbonden onbeperkt geld in de politiek mogen pompen. Dat gebeurt via SuperPAC’s.

Sindsdien zijn er vier gebruikelijke vormen van financiering voor kandidaten.

De eerste is de schenking aan de kandidaat. Die is gelimiteerd tot 3000 dollar per persoon per jaar.

Daarnaast bestaat het Politiek ActieComité (PAC). Dat kan worden opgericht voor of tegen kandidaten, voor of tegen een partij. Individuen mogen 5000 dollar per jaar schenken aan een PAC voor een kandidaat, of 15.000 dollar een aan PAC voor een partij. Bedrijven of vakbonden mogen niet investeren in PAC’s.

In de SuperPAC’s vallen bijna alle regels weg. Ze mogen worden opgericht voor een kandidaat of tegen, voor een partij of ertegen, en individuen, bedrijven, vakbonden mogen ongelimiteerd schenken. De schenkers en bedragen worden in verkiezingsjaren wel maandelijks bekendgemaakt. En er is nog een beperking. Een SuperPAC mag zijn activiteiten niet coördineren met de kandidaat die wordt ondersteund. Dat laatste blijkt in realiteit moeilijk te controleren en te realiseren. Recent was er onenigheid tussen de campagne van Ron DeSantis en de grootste SuperPAC die hem ondersteunde. SuperPAC’s worden vaak geleid door mensen die eerder rechtstreeks voor de kandidaat werkten.

De laatste manier van politieke financiering is dark money. Bij dark money moet de oorsprong van het geld niet bekendgemaakt worden. Dat betekent dat onbekende financiers, lobbyisten, belangengroepen invloed kunnen kopen. Een dark money-non profitgroep kan onbeperkt geld inzamelen, maar het doel van de groep mag niet in hoofdzaak de verkiezingen zijn. Dat betekent dat minder dan de helft van de uitgaven van de groep naar de verkiezingen mag gaan.

Een dark money-non profit kan 49 procent van de inkomsten aan een SuperPAC schenken.

Volgens een analyse van The New York Times waren de Democraten in 2020 de kampioenen van dark money. De krant berekende dat groepen die de Democraten ondersteunden minstens 1,5 miljard dollar aan dark money in de diverse campagnes hadden gepompt. Aan Republikeinse kant kwam men tot minstens 900 miljoen dollar.

Al de genoemde schenkingen zijn belastingvrij en geven belastingvoordeel aan de schenkers.

Ontdek het recentste nieuws van de Amerikaanse verkiezingen.

Partner Content