Oxfam: extreme hongersnood dreigt voor 28 miljoen mensen in Oost-Afrika

Hawa Mohamed Isack (60), gefotografeerd in een opvangcentrum voor slachtoffers van de droogte in Baidoa, Somalië, op 13 februari 2022.

In het oosten van Afrika dreigen tot 28 miljoen mensen met extreme honger te worden geconfronteerd. Omdat de oorlog in Oekraïne momenteel alle aandacht opeist, is er een reële kans dat de internationale gemeenschap niet adequaat zal reageren.

Ontwikkelingsorganisatie Oxfam slaat daarover dinsdag alarm via een communiqué.

In Oost-Afrika verkeren nu 21 miljoen mensen in grote voedselonzekerheid, schrijft Oxfam, door een combinatie van oorlogen, een twee jaar durende droogte in combinatie met plaatselijke overstromingen. 13 miljoen bewoners van Ethiopië, Somalië en Kenia hebben hun thuis verlaten omwille van de droogte.

Maar twee zaken dreigen het nog erger te maken. De regio importeert 90 procent van zijn tarwe uit Oekraïne of Rusland, en de invasie van Oekraïne veroorzaakt een scherpe stijging van voedsel- en grondstoffenprijzen, die de voedselsituatie in Oost-Afrika nog verslecht. Als daarnaast ook nog de regens deze maand uitblijven, dreigen in de regio 28 miljoen mensen extreme honger te lijden, zegt Oxfam.

‘De gevolgen van het Oekraïense conflict voor het wereldwijde voedselsysteem zullen over de hele wereld weerklinken, maar het zijn de armste en meest kwetsbare mensen die het hardst en het snelst zullen worden getroffen’, zegt Gabriela Bucher, uitvoerend directeur van Oxfam. ‘De stijgende voedselprijzen zijn een mokerslag voor miljoenen mensen die al onder meerdere crises te lijden hebben, en maken het enorme tekort aan hulp potentieel dodelijk.’

3 procent van nodige hulp

De ngo waarschuwt dat er tot nu toe veel te weinig geld werd uitgetrokken voor humanitaire hulp aan de regio. Voorlopig is slechts 3 procent van de totale humanitaire oproep van de VN voor Ethiopië, Somalië en Zuid-Soedan gefinancierd. Kenia heeft tot nu toe slechts 11 procent van zijn noodhulp van de VN gekregen. ‘Oost-Afrika kan niet wachten’, aldus Bucher. ‘Oxfam roept alle donoren op om dringend het financieringstekort van de humanitaire oproep van de VN aan te vullen en de fondsen zo snel mogelijk bij de lokale humanitaire organisaties te krijgen. De regeringen en strijdende partijen in conflictgebieden moeten ervoor zorgen dat humanitaire organisaties zoals Oxfam veilig de meest kwetsbare mensen kunnen bereiken.’

Partner Content