Overzicht aanslag Orlando: ‘Zit vast in toilet. Hij heeft ons’

Verslagenheid bij vrienden en nabestaanden in Orlando © REUTERS
Rudi Rotthier

Langzaamaan worden details bekend over de aanslag op de homonachtclub Pulse in Orlando, waarbij 50 doden en 53 gewonden vielen. De schutter liep rond in de nachtclub, op zoek naar slachtoffers, alvorens een groep te gijzelen.

De 29-jarige Omar Mateen drong in de nacht van zaterdag op zondag, enkele minuten na 2 uur, binnen in nachtclub Pulse in Orlando. Die club promoot zichzelf als de ‘beste homoclub in Orlando’, en dat was naar alle waarschijnlijkheid de reden waarom ze het doelwit van Mateen werd. Maar ze trekt een divers publiek aan.

De club sluit op zaterdag om 2u30. Ze zat om 2 uur nog vol, met naar schatting 300 tot 350 aanwezigen. Het is volgens The New York Times niet duidelijk of Mateen zich voorbij de bewaker schoot – een politieagent die buiten zijn uren bijkluste – dan wel dat hij ongemerkt binnenkwam met twee vuurwapens en een pak munitie. De club heeft geen metaaldetector.

Mateen opende het vuur, wat volgens bezoekers in de allereerste seconden niet opviel omdat de muziek zo luid stond. Sommigen meenden vuurwerk te horen. Maar gauw werd de ravage duidelijk. In chaos en paniek zochten mensen beschutting waar ze die konden vinden. velen werden geraakt terwijl ze naar buiten probeerden te vluchten.

Iemand stuurde via de Facebookpagina van Pulse een waarschuwing uit: ‘Iedereen ga weg uit pulse en blijf lopen’.

Wanhoop

Mensen reageerden op verschillende wijze. Velen probeerden zich in toiletzones en in toiletten op te sluiten. Iemand trok levenloze lichamen over zich om aan het zicht te ontsnappen.

Er was, wordt steeds meer duidelijk, heel veel activiteit op sociale media, zowel om anderen te waarschuwen als om de eigen wanhoop te delen of om hulp te roepen.

Een moeder deelde de berichten die ze uitwisselde met haar zoon (van wie het lot niet duidelijk is).

In een serie sms-jes hield de zoon haar op de hoogte en liet hij haar de politie alarmeren.

“Mommy, ik zie je graag. In club ze schieten”. “Zit vast in toilet” preciseerde hij. Even later: “Hij is in (h)et toilet met ons”. “Hij heeft ons”. “Ik ga doodgaan. Ze moeten ons komen halen”.

Anderen probeerden intussen een airconditioningsapparaat te demonteren en zo te ontsnappen.

Muur ingeslagen

De schutter liep volgens verslagen rond en vond allicht nog mogelijkheid om de politie te contacteren. Vervolgens nam hij een niet nader genoemd aantal gijzelaars mee naar een aparte ruimte.

Rond vijf uur in de ochtend sloeg de politie een muur in van die ruimte en kwam het tot een schietpartij met Mateen. Mateen mikte op het hoofd van een van de 11 agenten, maar diens helm hield de kogel tegen.

Mateen zelf kwam onder politievuur om het leven.

Van de 50 doden vielen er volgens het overzicht van de New York Times 39 in de nachtclub, 9 gewonden stierven op weg naar het ziekenhuis of in het ziekenhuis, en twee doden werden in de directe omgeving van de club gevonden. Het is onduidelijk of ze daar werden neergeschoten dan wel binnen verwond raakten en overleden tijdens hun vlucht.

Nachtclubbezoekers die zich verschanst hadden, moesten overtuigd worden dat het gevaar geweken was alvorens ze zich toonden.

Vele nabestaanden wachten intussen eindeloos op nieuws. Tot dusver zijn slechts 6 namen van slachtoffers vrijgegeven.

Over de schutter leest u hier meer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content