Oud-eurocommissaris Antonio Tajani kandidaat-voorzitter Europees Parlement

Antonio Tajani © Belga

De EVP-fractie in het Europees Parlement heeft de Italiaanse oud-eurocommissaris Antonio Tajani dinsdag verkozen als haar kandidaat-voorzitter. Nochtans is Tajani niet onbesproken. Als Europees commissaris zou hij op de hoogte geweest zijn van de problemen met de uitstoot van dieselwagens.

Nu Martin Schulz besloten heeft zich op de Duitse binnenlandse politiek te storten, moet het Europees Parlement op zoek naar een nieuwe voorzitter. Verschillende fracties schuiven een kandidaat naar voren, in januari wordt hij of zij verkozen tijdens een geheime stemming. Bij de Europese Volkspartij (EVP) trokken drie van de vier kanshebbers zich na één stemronde terug, waarna Antonio Tajani als enige overbleef. Hij had de eerste ronde dan ook gewonnen.

Tajani was tussen 2008 en 2014 Europees commissaris en was bevoegd voor onder meer Vervoer en Industrie. Zijn naam wordt genoemd in het Dieselgate-schandaal omdat hij geweten zou hebben dat auto’s tijdens tests meer uitstootten dan wettelijk toegelaten. Tajani houdt echter vol dat hij niet wist dat Volkswagen en andere constructeurs sjoemelsoftware gebruikten.

Consensuskandidaat om populisme af te stoppen

De Europese Volkspartij wil met de andere fracties een consensuskandidaat zoeken. Voorzitter Manfred Weber hoopt zo te voorkomen dat tijdens de stemming in januari een populistische, eurosceptische kandidaat met de pluimen gaat lopen. Weber vindt wel dat het de EVP als grootste fractie toekomt die consensusfiguur te leveren. Dat is dus Tajani.

Het ziet er niet naar uit dat de socialistische S&D-fractie in die logica meestapt. Fractievoorzitter en kandidaat-parlementsvoorzitter Gianni Pittella lijkt zelfs de confrontatie op te zoeken en argumenteert dat de EVP niet de voorzitter van het parlement kan leveren als ze ook al de voorzitter van de Commissie (Jean-Claude Juncker) én de voorzitter van de Europese Raad (Donald Tusk) in haar rangen heeft lopen.

Verhofstadt kingmaker?

Bij de liberalen voert Guy Verhofstadt de onderhandelingen over de voorzittersverkiezing en de aanduiding van de voorzitters van de verschillende parlementscommissies. Hij is (nog) niet de expliciete kandidaat-voorzitter van de ALDE, maar als de liberalen een goede deal uit de brand kunnen slepen en het voorzitterschap valt hen in de schoot, zal Verhofstadt niet neen zeggen, zo is te horen.

Guy Verhofstadt
Guy Verhofstadt© Belga Image

In verschillende fracties wordt Verhofstadt als ‘kingmaker’ gezien omdat er een wig gedreven lijkt tussen de EVP en de S&D. Met de verkiezing van Tajani als EVP-kandidaat zijn de kansen van de Belgische oud-premier zeker niet afgenomen. Zo lieten de groenen al verstaan dat ze iemand met het palmares van Tajani maar moeilijk kunnen steunen. Ook binnen de EVP zelf begrijpen sommigen de keuze voor de Italiaan niet.

Er is overigens nóg een Belgische kandidaat-voorzitter. Helga Stevens (N-VA) is door de conservatieve ECR-fractie genomineerd. Haar kansen lijken echter klein. Woensdag stelt Stevens in Straatsburg haar verkiezingsmanifest voor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content