Volgens de politie werd Nazimuddin Samad (28), een student rechten, woensdagavond op een kruispunt in de hoofdstad Dhaka door drie mannen op motors aangevallen met machetes en daarna doodgeschoten. Een andere man die hem vergezelde op zijn wandeling naar huis, is spoorloos.

De politie heeft geen namen van verdachten vrijgegeven of bevestigd dat er een religieus motief is, maar volgens lokale getuigen riepen de aanvallers 'Allahu Akbar' (God is groot).

'Geen religie'

Nazimuddin Samad voerde onder andere op zijn Facebookpagina campagne voor secularisme en uitte geregeld kritiek op radicale islamisten. Een dag voor de moord had hij nog zijn bezorgdheid geuit over de rechtsorde in het land, aldus de krant Dhaka Tribune. Volgens BBC World was hij ook de organisator van een seculiere campagnegroep. Op zijn Facebookprofiel had hij onder zijn religieuze overtuigingen ingevuld 'ik heb geen religie'.

De politie gaat ervan uit dat zijn aanvallers hem al geruime tijd volgden en dus wisten via welke weg hij van de universiteit waar hij studeerde, naar huis ging.

Nazimuddin Samad is niet bovendien niet de eerste prominente activist die wordt vermoord in Bangladesh. Vorig jaar werden minstens vier seculiere bloggers gedood met machetes, onder wie één in zijn eigen woning. (KVDA)

Volgens de politie werd Nazimuddin Samad (28), een student rechten, woensdagavond op een kruispunt in de hoofdstad Dhaka door drie mannen op motors aangevallen met machetes en daarna doodgeschoten. Een andere man die hem vergezelde op zijn wandeling naar huis, is spoorloos.De politie heeft geen namen van verdachten vrijgegeven of bevestigd dat er een religieus motief is, maar volgens lokale getuigen riepen de aanvallers 'Allahu Akbar' (God is groot).Nazimuddin Samad voerde onder andere op zijn Facebookpagina campagne voor secularisme en uitte geregeld kritiek op radicale islamisten. Een dag voor de moord had hij nog zijn bezorgdheid geuit over de rechtsorde in het land, aldus de krant Dhaka Tribune. Volgens BBC World was hij ook de organisator van een seculiere campagnegroep. Op zijn Facebookprofiel had hij onder zijn religieuze overtuigingen ingevuld 'ik heb geen religie'.De politie gaat ervan uit dat zijn aanvallers hem al geruime tijd volgden en dus wisten via welke weg hij van de universiteit waar hij studeerde, naar huis ging. Nazimuddin Samad is niet bovendien niet de eerste prominente activist die wordt vermoord in Bangladesh. Vorig jaar werden minstens vier seculiere bloggers gedood met machetes, onder wie één in zijn eigen woning. (KVDA)