Roy, in Bangladesh geboren maar intussen een Amerikaans staatsburger, was naar Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, gereisd voor een boekenbeurs, waar twee van zijn werken werden voorgesteld.

Op de terugweg van de beurs naar de universiteit hielden onbekenden met machetes de fietsriksja tegen waarin het echtpaar reisde. Ze hakten in op de passagiers. Roy overleed in het ziekenhuis. Zijn echtgenote overleefde.

De politie heeft de machetes teruggevonden maar heeft volgens een woordvoerder nog geen aanwijzingen over de daders.

Zowel de politie als de vader van Roy denken in de richting van islamisten.

Volgens de Dhaka Times werd tijdens de vorige boekenbeurs, een jaar geleden, ook een schrijver aangevallen. Een jaar eeder werd een blogger vermoord.

Aan de universiteit wordt vandaag een optocht georganiseerd uit solidariteit met het slachtoffer.

'Vrije geest'

De aanval komt volgens de Dhaka Times op een moment dat de druk op andersdenkenden en universitairen in Bangladesh wordt verhoogd. Islamisten proberen te verkrijgen dat atheïsten en vrijdenkers publiekelijk worden geëxecuteerd. Ook willen ze kritiek op de islam bij wet strafbaar maken.

Roy, 40, was een geliefd voorwerp voor kritiek en bedreigingen van de islamisten. Hij pleitte in zijn geschriften en op zijn blog, Mukto-Mona (vrije geest), voor een seculiere samenleving en voor vrijheid van onderzoek en denken. Hij schreef over homoseksualiteit en wetenschap.

De online verkoop van zijn boeken was vorig jaar stilgelegd, nadat een fundamentalistische blogger had opgeroepen tot geweld tegen de boeken en tegen al wie ze verspreidt. Een van die boeken had als titel "Het virus van het geloof".

(RR)

Roy, in Bangladesh geboren maar intussen een Amerikaans staatsburger, was naar Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, gereisd voor een boekenbeurs, waar twee van zijn werken werden voorgesteld. Op de terugweg van de beurs naar de universiteit hielden onbekenden met machetes de fietsriksja tegen waarin het echtpaar reisde. Ze hakten in op de passagiers. Roy overleed in het ziekenhuis. Zijn echtgenote overleefde.De politie heeft de machetes teruggevonden maar heeft volgens een woordvoerder nog geen aanwijzingen over de daders. Zowel de politie als de vader van Roy denken in de richting van islamisten.Volgens de Dhaka Times werd tijdens de vorige boekenbeurs, een jaar geleden, ook een schrijver aangevallen. Een jaar eeder werd een blogger vermoord. Aan de universiteit wordt vandaag een optocht georganiseerd uit solidariteit met het slachtoffer.De aanval komt volgens de Dhaka Times op een moment dat de druk op andersdenkenden en universitairen in Bangladesh wordt verhoogd. Islamisten proberen te verkrijgen dat atheïsten en vrijdenkers publiekelijk worden geëxecuteerd. Ook willen ze kritiek op de islam bij wet strafbaar maken.Roy, 40, was een geliefd voorwerp voor kritiek en bedreigingen van de islamisten. Hij pleitte in zijn geschriften en op zijn blog, Mukto-Mona (vrije geest), voor een seculiere samenleving en voor vrijheid van onderzoek en denken. Hij schreef over homoseksualiteit en wetenschap.De online verkoop van zijn boeken was vorig jaar stilgelegd, nadat een fundamentalistische blogger had opgeroepen tot geweld tegen de boeken en tegen al wie ze verspreidt. Een van die boeken had als titel "Het virus van het geloof".(RR)