Opnieuw rellen tijdens G20 in Hamburg: 197 agenten gewond

Barricades branden tijdens rellen tussen manifestanten en politie © REUTERS

In de nacht van vrijdag op zaterdag is het opnieuw tot zware rellen gekomen tussen manifestanten en de ordediensten in de Noord-Duitse stad Hamburg waar de G20-top plaatsvindt. De politie meldt dat 197 agenten verwond werden.

Volgens politiecijfers zijn er reeds 83 mensen opgepakt, van wie er 19 zijn aangehouden. Het aantal gewonde politieagenten is opgelopen tot 197, meldt de Hamburgse politie op Twitter.

Op het moment dat de wereldleiders zich hadden verzameld in de Elbphilharmonie concerthal voor een opvoering van Beethovens Negende Symfonie vochten gemaskerde manifestanten straatgevechten uit met de massaal opgetrommelde politie. Die sprak op Twitter vrijdagavond van ‘extreme gewelddaden’ tegen de ordediensten.

Meer dan 6.000 mensen probeerden de protestvrije zone rond het concertgebouw binnen te dringen. Greenpeace ondernam een poging met een boot via de haven maar uiteindelijk raakte niemand in de buurt van Trump en co.

Niet enkel de agenten moesten het ontgelden; vitrines en wagens in verschillende wijken van de Duitse havenstad moeten er ook aan geloven. Er werd ook melding gemaakt van plunderingen. De wijk rond het Rote Flora-theater kreeg het zwaarst te verduren. Dit gebouw wordt al sinds 1989 bezet door linkse activisten. Ook in de wijk Schanzenviertel werden winkels geplunderd en wagens in brand gestoken. Ooggetuigen spraken van een “oorlogscènes” in de straten.

Speciale eenheden

De politie vond het rond middernacht welletjes geweest. Leden van speciale eenheden trokken, ondersteund door gepantserde wagens om de barricades te doorbreken, de getroffen wijken in om de relschoppers terug te dringen. Agenten trokken huizen binnen en inspecteerden de daken terwijl de gemaskerde vandalen op de vlucht sloegen. Tijdens die huiszoekingen en dakinspecties vonden agenten Molotow-cocktails, weet Die Welt.

Om te voorkomen dat er meer mensen naar de Hamburgse binnenstad afzakken is het treinverkeer op politiebevel stilgelegd. Daarnaast roept de politie van Hamburg op om zoveel mogelijk de getroffen gebieden te vermijden. De impact van het geweld kan nog moeilijk onderschat worden, afgaande op een verklaring van de politiewoordvoerder zaterdagochtend. “We hebben nog nooit zo’n veruitwendiging van haat en geweld gezien”, liet Timo Zill verstaan aan Bild Daily.

Zaterdag vindt de tweede en laatste dag van de G20-top plaats. Dan zal er opnieuw een grote protestmars door de straten van de havenstad trekken. Er worden naar schatting 100.000 mensen verwacht.

Partner Content