Oplopende spanningen tussen Noord en Zuid: Zuid-Koreaanse minister stapt op

Zuid-Koreaanse militairen patrouilleren op het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong © Belga

De minister van Eenwording van Zuid-Korea, de contactpersoon voor de betrekkingen met Noord-Korea, heeft vrijdag ontslag genomen vanwege de oplopende spanningen op het schiereiland.

De stap komt enkele dagen nadat Pyongyang zijn verbindingsbureau met de zuiderburen had opgeblazen. De volgende dag dreigde Noord-Korea ermee zijn militaire aanwezigheid in en rond de gedemilitariseerde zone te versterken.

President Moon Jae-in ‘accepteerde het voorstel van minister van Eenwording Kim Yeon-chul om af te treden’, zegt het presidentiële kantoor in een verklaring, zonder verdere details te geven. Kim had woensdag al zijn ontslag aangeboden, een dag nadat het verbindingsbureau was gesloopt. Hij zei dat hij ‘de verantwoordelijkheid op zich nam’ voor de verslechtering van de inter-Koreaanse betrekkingen.

Sinds begin juni heeft Noord-Korea zich meerdere malen venijnig uitgelaten over Zuid-Korea vanwege anti-Pyongyang-folders die worden verspreid door overlopers. Meestal zijn die aan ballonnen bevestigd of in flessen in het water gegooid.

Partner Content