Openbare aanklager vraagt vrijspraak voor DSK

Dominique Strauss-Kahn © Reuters

Op het proces tegen DSK in Rijsel heeft de openbare aanklager de vrijspraak gevraagd. De kans dat de voormalige topman wordt vrijgesproken, is groot. Er zouden niet genoeg bewijzen zijn van pooierschap tegen DSK.

De openbare aanklagers hebben op het proces de vrijspraak gevraagd van DSK. Zowel het onderzoek als de aangevoerde bewijzen, zijn niet voldoende om de schuld van de voormalige topman van het IMF vast te leggen, klinkt het bij de openbare aanklager.

Strauss-Kahn wordt ervan beschuldigd dat hij feestjes met prostituees organiseerde in Rijsel, Brussel, Parijs en Washington. Zelf heeft DSK altijd volgehouden dat hij niet wist dat de vrouwen met wie hij orgieën hield prostituees waren. Op het proces in Rijsel wordt hij ook beschuldigd van souteneurschap.

Dat de openbare aanklager de vrijspraak zou vragen, werd min of meer verwacht. Eerder had hij zich ook al kritisch uitgelaten over de bewijslast tegen DSK.

Eerder deze week hadden vijf van de zes burgerlijke partijen, onder wie vier prostituees, in het proces hun aanklacht ingetrokken. Ook de vereniging tegen souteneurschap stelt zich niet langer burgerlijke partij. Daaroor lijkt het erop dat de vrijspraak van DSK een stap dichterbij is gekomen.

Twee jaar cel geëist voor Dodo la Saumure

De openbare aanklager heeft dinsdag de correctionele rechtbank van Rijsel verzocht een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan een jaar effectief, te geven aan Dominique Alderweireld, die reeds twee keer veroordeeld werd voor soortgelijke feiten in Frankrijk en een keer in België. Ook heeft de aanklager gepleit voor een boete van 10.000 euro. “Dit is een delinquent met een strafrechterlijk verleden. Dit toont aan dat een berouw totaal vreemd is aan hem”, aldus de openbare aanklager Frédéric Fèvre.

“Hij pocht en hij overdondert, hij is de enige wie je kan vergelijken met Audiard”, aldus de openbare aanklager over Alderweireld, ook wel gekend als Dodo la Saumure. “Hij heeft aangetoond dat hij een angstaanjagend gevoel heeft voor cynisme door te zeggen dat hij naar zijn werknemers verwijst met de term vee en door te beweren dat zij een IQ hebben van 25.”

De magistraat voegde eraan toe dat hij belachelijke bijnamen geeft aan zijn vrienden, onder wie René Kojfner, die al langer dan 40 jaar kent en waarmee hij verschillende keren per dag contact heeft. “De werknemers voorstellen als zelfstandigen is een uitvlucht om te kunnen ontsnappen aan een vervolging. In feite is hij de baas”, benadrukte de magistraat.

Fèvre wees naar het strafregister van Dominique Alderweireld. In Frankrijk werd Alderweireld 13 keer veroordeeld waarvan twee veroordelingen voor feiten voor prostitutie. Schriftvervalsing, rijden onder invloed van alcohol en rijden zonder verzekering staan ook op zijn strafblad.

In België veroordeelde de correctionele rechtbank van Doornik hem tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor souteneurschap in 2012. Een straf die bevestigd is door het hof van beroep van Bergen, maar daartegen is in cassatie gegaan. “Hij vergat deze veroordeling te noemen”, zei de aanklager die aandringt op “vruchtbare” samenwerking tussen de Belgische en Franse gerechtelijke autoriteiten. Beide voerden onderzoek naar de illegale praktijken van de pooier.

Tot slot pleitte de openbare aanklager voor Béatrice Legrain een gevangenisstraf van drie maanden met uitstel en een boete van 5.000 euro. Béatrice wordt meer beschouwd als een ‘bordeelhoudster’ dan een gewone prostituee.

(Belga/ JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content