Ook Britse koningin duikt op in Paradise Papers

© AFP

In de Paradise Papers duiken naast heel wat vertrouwelingen van Trump ook enkele andere bekende namen op. Het gaat onder anderen om de Britse queen Elizabeth II en de popsterren Madonna en Bono.

Volgens de krant The Guardian en de BBC zou koningin Elizabeth II omgerekend ongeveer 11,3 miljoen euro hebben geïnvesteerd in fondsen op de Kaaimaneilanden en op Bermuda. Die investeringen verliepen via het hertogdom Lancaster, privébezit en inkomstenbron van de vorstin. De fondsen in de fiscale paradijzen investeerden op hun beurt in tal van andere firma’s waaronder ook het controversiële Brighthouse, dat meubelen en toestellen op afbetaling verkoopt aan vaak enorm hoge intresten.

Volgens een woordvoerder van het hertogdom Lancaster zijn alle investeringen legitiem. De investering in Brighthouse zou via een derde partij zijn verlopen en vertegenwoordigt slechts 0,0006 procent van de waarde van het hertogdom, luidt het.

Het nieuwe onderzoek, waaraan meer dan 380 journalisten werkten en dat de naam Paradise Papers kreeg, is gebaseerd op publieke documenten en een documentenlek afkomstig van het Bermudaanse offshore advocatenkantoor Appleby. De documenten dateren van de periode 1950 tot 2016 en omvatten e-mails, zakendeals en bankafschriften.

Het was de Duitse krant Süddeutsche Zeitung die de hand kon leggen op de documenten en ze doorspeelde aan het consortium. In totaal worden de namen van meer dan 120 politici uit bijna 50 landen genoemd, tegelijk met die van heel wat prominente figuren uit de sport en zakenwereld. Ook Madonna en Bono krijgen een vermelding, evenals eBay-stichter Pierre Omidyar en koningin Noor van Jordanië.

De Canadese premier Justin Trudeau wordt in nauwe schoentjes gebracht door zijn goede vriend en adviseur Stephen Bronfman, die zelf miljoenen dollar onderbracht in een trust op de Kaaimaneilanden en daarbij mogelijk belastingen ontdook terwijl hij in het verleden nog opriep tot transparantie.

Partner Content