Ook Amerikaanse staat Missouri keurt strengere abortuswet goed

Vrouwen protesteren voor het recht op abortus tijdens een toespraak van Amerikaans presidentskandidaat Kirsten Gillibrand in de staat Georgia, 16 mei 2019 © Reuters

Na een reeks andere Amerikaanse staten heeft ook Missouri vrijdag de wetgeving rond abortus verstrengd. Een abortus na de achtste week van de zwangerschap wordt zo verboden.

Missouri, waar de Republikeinen aan de macht zijn, volgt daarmee het voorbeeld van verschillende andere staten die een wet uit 1973, die abortus in het hele land mogelijk maakte, verstrengen. Vele van die abortuswetten zijn al aangevochten in de rechtbank.

In Missouri stemde het Republikeinse Huis van Afgevaardigden met 109 stemmen voor de wet. Er waren 46 stemmen tegen. Nu gaat de tekst naar de gouverneur, die ze naar alle waarschijnlijkheid zal ondertekenen.

Verschillende staten namen al gelijkaardige wetten aan. Ze willen zo een foetus met een hartslag beschermen. Tegenstanders halen aan dat veel vrouwen na acht weken nog niet weten dat ze zwanger zijn.

In Alabama is de Senaat nog een stap verder gegaan. Daar zijn abortussen verboden, tenzij het leven van de moeder in gevaar is. Er zijn ook geen uitzonderingen voor slachtoffers van verkrachting of incest.

Partner Content