Ooggetuigen uit Bataclan: ‘Ik heb nog nooit zoveel doden gezien’

Leden van de ordemacht naast een slachtoffer aan concertzaal Bataclan © REUTERS

De ooggetuigen die de gijzeling in concertzaal Bataclan overleefden, spreken van gruwel, bloed en pure paniek.

Rond 22 uur drongen vier schutters zonder blinddoek de concertzaal binnen. Niemand van de getuigen zag er precies 4. Sommigen spraken van 2 of 3. Maar het kan dat de vier zich verspreidden over de zaal.

De terroristen openden het vuur en schoten met automatische wapens in de menigte, gedurende, al naargelang de getuige, 10 tot 20 minuten. Volgens sommigen gooiden ze ook granaten in het publiek.

Een vrouw die aangeduid werd als Gwen vertelde op de Franse tv-zender BFM dat na de eerste schoten de meesten in het donker op de grond ging liggen.

Anderen klauterden op de balkons, probeerden zich onder stoelen te verstoppen, of probeerden weg te glippen via de nooduitgangen.

“Het was een bloedbad”, zei Julien Pearce, een radiojournalist voor Europe 1., aan CNN. “Het concert was bijna afgelopen”, toen hij twee in het zwart geklede mannen zag, die niks zegden maar het vuur openden. “Dat duurde 10 minuten, 10 heel lange, gruwelijke minuten dat iedereen op de grond lag met de armen over het hoofd en we hoorden zoveel schoten. En de terroristen waren heel rustig, heel vastbesloten, en ze herlaadden 3 of 4 keer”.

Terwijl ze herlaadden, ontsnapte hij via een nooduitgang, samen met een gewond meisje. Hij zag wel 20-25 neergeschoten mensen, “dood of zwaargewond”.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Het was gruwelijk”. Hij zag het gezicht van een schutter. “Hij was heel jong, 20-25, en heel normaal. Geen baard. Gewoon”.

Na de 10 of 20 minuten durende schietpartij begonnen de schutters de overlevenden te verzamelen en te gijzelen.

Tegen die tijd was een grote politiemacht op de been, maar het duurde nog ruim 2 uur eer die tussenkwam.

Op dat moment begonnen de schutters te praten. “Wat doen jullie in Syrië? Daar moeten jullie nu voor boeten”, vertelden ze, volgens een vrouw die op BFM aan het woord kwam. Ze was zelf in de voet geraakt, en was totaal overstuur. “Ik heb nog nooit zoveel doden gezien”.

‘Schuld van Hollande’

Een getuige op France Inter beweerde dat de mannen de schuld voor hun bloedbad legden bij de Franse president, en bij de Franse deelname aan de acties in Syrië. Ook Irak kwam ter sprake. Ze hadden volgens deze getuige “Allahu Akbar” geroepen.

Marc Coupris, een 57-jarige concertganger, vertelde aan The Guardian dat de schutters van het balkon naar de lagere zitplaatsen schoten. “Iedereen ging plat op de grond. Bovenop mij lag een man en een andere naast me. We bleven zo liggen. In het begin hielden we ons voor dood. Ik weet niet hoelang we dat volhielden. Het leek een eeuwigheid. Ik dacht dat mijn einde gekomen was. We dachten allicht allemaal hetzelfde.Ik was versteven van schrik. Toen de politie binnenkwam, durfden we voor het eerst, langzaam, op te kijken. Er was overal bloed. De politie maande ons aan weg te rennen”.

Volgens de politiecommissaris kwamen de vier schutters om op de hogere verdiepingen van de zaal, waar ze zich hadden verschanst. Minstens drie van de vier bliezen zichzelf op.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content