Ontploffing in nucleaire fabriek in Frankrijk

© Reuters

In een fabriek voor verwerking van nucleair materiaal in het zuiden van Frankrijk heeft zich een ontploffing voorgedaan. Er is geen sprake van radioactieve uitstoot.

In de fabriek Centraco in Marcoule, tussen Chusclan en Codolet in het Franse departement Gard, is even voor maandagmiddag een oven ontploft van een verwerkingsinstallatie waar laagradioactief afval wordt behandeld.

Bij het ongeval, vielen een dode, een zwaargewonde en drie lichtgewonden. De exploitant stelde als gevolg van de ontploffing het interne noodplan in.

Geen lek
Even werd gevreesd voor een radioactief lek, maar volgens een woordvoerder van Electricité de France is er geen radioactief of een chemisch lek ontstaan. De brand is ook onder controle.

Het ongeval is volgens het Franse agentschap voor de nucleaire controle (ASN) dan ook afgehandeld. “Er was geen radioactief lek en er zijn geen beschermingsmaatregelen voor de bevolking nodig”, aldus het ASN, dat eraan toevoegt dat de crisisorganisatie wordt opgeschort. Het ASN gaat onderzoek doen naar de oorzaak van het ongeval.

Aandeel
Ook het Belgische Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) volgde de situatie in Frankrijk op de voet op.

Volgens de krant Midi Libre heeft in de nasleep van de explosie het aandeel van Electricité de France op de beurs om 14.15 uur bijna 7 procent van zijn waarde verloren. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content