Frank Willems

‘Ons afzetten tegen China is niet bepaald de beste weg’

Frank Willems Gewezen voorzitter van de Vereniging België-China en redacteur van chinasquare.be

Is de opkomst van China gevaarlijk voor ons? En moeten we het afremmen van China als strategisch doel voorop stellen? Frank Willems, redacteur van ChinaSquare.be, vindt van niet. ‘De economische wetenschap leert dat correcte economische samenwerking een win-win operatie is.’

Terecht stelt Jonathan Holslag dat China technologisch snel vooruitgaat. En dat dit gebeurt op een door de overheid gestuurde, systematische, gefocuste en gecentraliseerde manier.

Hij ziet die vooruitgang als een bedreiging. De selectie van cijfers die hij geeft , de uitspraken die hij citeert,de gebruikte taal, alles suggereert dat de opkomst van China gevaarlijk is voor ons. Klopt dat wel?

De gemiddelde Chinees heeft vandaag een koopkracht die ongeveer een vierde bedraagt van de gemiddelde Belg. Indien die Chinees door noest werken en een verstandige overheidspolitiek erin slaagt binnen twintig jaar dat verschil te verkleinen tot de helft, is dat dan slecht voor ons? Is de wereldeconomie een nulsomspel waarbij vooruitgang voor de ene achteruitgang van de andere vereist? Moeten we, zoals Holslag stelt, het voorbeeld van de Amerikaanse regering volgen en het afremmen van China als strategisch doel voorop stellen?

De economische wetenschap leert dat correcte economische samenwerking een win-win operatie is. Wanneer de Chinezen dankzij gigantische investeringen in fundamenteel én in toegepast onderzoek een technologische sprong vooruit maken, heeft Europa er dan geen baat bij mee op de trein te springen eerder dan aan de kant te staan pruilen of tegen te werken waar het kan? Wanneer de koopkracht van 1,4 miljard Chinezen de komende twintig jaar pakweg verdubbelt, heeft Europa er dan geen baat bij dat een zo groot mogelijk deel van die koopkracht bij ons besteed wordt? Ons afzetten tegen China is niet bepaald de beste weg naar dat resultaat.

De te volgen weg ligt zo voor de hand dat je je afvraagt wat Holslag bezielt. Is het de afkeer van succesvolle communisten, de eerste reden die hij (in De Standaard) opgeeft om tegen een Chinese participatie in Eandis te zijn? Is het irrationele angst die spreekt uit de manier waarop hij zijn Chinese gastheren bijna als het ‘gele gevaar’ afschildert? Is het de waan dat Europa, als junior partner van de VS, moet vechten om zijn oude hegemonie in de wereld te behouden?

Frank Willems, redacteur ChinaSquare.be, gewezen voorzitter van de Vereniging België-China

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content