Onderzoeksjournalistiek Knack wordt beloond

© Jelle de Ru
Arthur Debruyne
Arthur Debruyne Medewerker Knack.be

Knack is samen met De Tijd en het Nederlandse Trouw en Het Financieele Dagblad bekroond door de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) voor de Paradise Papers, een onderzoeksproject dat internationale belastingontwijking blootlegde.

Knack-redacteur Kristof Clerix en journalist bij zakenkrant De Tijd Lars Bové zijn door de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) bekroond voor hun werk in het internationale onderzoeksproject Paradise Papers. Ook de Nederlandse kranten Trouw en Het Financieele Dagblad delen in dezelfde prijs, ‘De Loep voor opsporende onderzoeksjournalistiek.’

Clerix en Bové maken delen uit van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Dat samenwerkingsverband tussen 380 journalisten uit 67 landen legde vorig jaar de werking van belastingparadijzen en fiscale offshoreconstructies bloot aan de hand van gelekte documenten die blootlegden hoe multinationals via constructies op onder meer de Kaaimaneilanden op grote schaal belastingen ontwijken.

Het gegevenslek van 13,4 miljoen documenten legt de banden bloot tussen Rusland en de Amerikaanse minister van handel Wilbur Ross. Het onthult ook de geheime activiteiten van Canadees premier Justin Trudeaus fondsenwerver en de offshore-belangen van de Britse Queen en meer dan 120 politici wereldwijd.

De jury sprak van ‘waanzinnig belangrijk onderzoek dat laat zien hoe het werkt met de belastingparadijzen.’

De Loep is ‘een eerbetoon aan het beste werk in de Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek’. De prijs heeft daarnaast als doel ‘de professionaliteit van de onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen te bevorderen’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content