Onafhankelijkheidsreferendum Catalonië illegaal verklaard

© Reuters

Het Spaans Grondwettelijk Hof heeft het referendum over de onafhankelijkheid van de regio Catalonië ongrondwettelijk verklaard.

Het Spaans Grondwettelijk Hof heeft het referendum over de onafhankelijkheid van de regio Catalonië ongrondwettelijk verklaard. De rechters schaarden zich unaniem achter de klacht die de regering in Madrid tegen de volksraadpleging had ingespannen.

Symbolisch referendum

Het referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid moest normaal gezien al op 9 november 2014 plaatsvinden. Maar in september was de Spaanse regering naar het Grondwettelijk Hof gestapt, dat de klacht ontvankelijk verklaarde. De organisatie van het referendum in de Noord-Spaanse regio werd zo opgeschort, in afwachting van een uitspraak ten gronde. Nu heeft het Grondwettelijk Hof in een definitieve beslissing het illegale karakter van de volksraadpleging bevestigd. Volgens de Spaanse grondwet mag enkel de centrale overheid een dergelijk referendum organiseren, zo vermeldt de uitspraak.

De Catalaanse regering wilde alle bewoners van de regio laten stemmen over een mogelijke afscheuring van Spanje. Maar na het voorlopige verbod werd er op 9 november enkel een symbolisch en niet-bindend referendum gehouden onder de Catalanen, waarbij tachtig procent zich wel uitsprak voor de onafhankelijkheid. Ook tegen dat laatste referendum werd een klacht ingediend door de regering in Madrid, maar daarover heeft het gerecht zich nog niet uitgesproken. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content