‘Omstreden Amerikaanse operatie in Jemen leverde nog geen vitale inlichtingen op’

Carrie Owens (midden) naast Ivanka Trump (rechts) © Belga Image

Bij de fout gelopen operatie van de speciale eenheden vielen verschillende doden, onder wie een Amerikaanse militair en wellicht ook burgers.

In tegenstelling tot wat president Donald Trump beweert, heeft de verkeerd gelopen operatie van de Amerikaanse speciale eenheden in Jemen eind januari de geheime diensten nog geen belangrijke inlichtingen opgeleverd. Dat meldt NBC News, verwijzend naar verschillende anonieme regeringsmedewerkers.

Weduwe

Tijdens zijn toespraak voor het Congres dinsdag verwees Trump naar de bewuste operatie in Jemen op 29 januari. Daarbij vielen verschillende doden, onder wie ook Navy Seal William ‘Ryan’ Owens, de eerste gesneuvelde soldaat onder het bewind van de nieuwe president. Trump sprak zijn echtgenote Carryn Owens toe, die tijdens de toespraak naast de dochter van de president, Ivanka, zat.

‘Ik sprak net met generaal Mattis (James Mattis, de Amerikaanse minister van Defensie, nvdr.)’, aldus Trump, ‘ die bevestigde dat Ryan deel uitmaakte van een heel succesvolle raid die grote hoeveelheden vitale inlichtingen opleverde die zullen leiden tot veel meer overwinningen op onze vijanden in de toekomst’.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Maar volgens de bronnen van NBC zijn op de computers, mobiele telefoons en harde schijven die tijdens de operatie in beslag zijn genomen, vooralsnog geen belangrijke of bruikbare inlichtingen aangetroffen. Tien functionarissen bij de regering die over de details van de raid zijn ingelicht, zeiden aan NBC dat de vergaarde informatie bruikbaar noch belangrijk is, of al gekend door de Verenigde Staten.

Fout gelopen

De geheime antiterreuroperatie in Jemen was de eerste die werd goedgekeurd door president Trump, maar liep niet zoals gepland. Volgens persagentschap Reuters keurde Trump de raid goed zonder voldoende inlichtingen, grondsteun of reserveplannen.

Tijdens hun aanval werden de Navy Seals volgens waarnemers geconfronteerd met landmijnen, sluipschutters en een groter en zwaarder bewapend contingent extremistische strijders.

Naast een gesneuvelde Amerikaanse soldaat, raakten ook drie andere soldaten gewond. Centcom, het Amerikaanse commando in het Midden-Oosten, erkende dat er ‘waarschijnlijk’ ook burgers, onder wie kinderen, werden gedood.

De vader van de omgekomen soldaat Ryan Owens weigerde Trump te ontmoeten toen het lichaam van zijn zoon aankwam in de VS. Hij trekt de beslissing tot de operatie in twijfel en vindt dat de regering zijn zoon een onderzoek schuldig is.

Het Witte Huis verdedigt de aanval en zegt dat die al een hele tijd werd voorbereid door de vorige regering van president Barack Obama. Door ‘operationele redenen’ vond de niet twee weken eerder plaats, toen Obama nog in het Witte Huis zat.

Partner Content