‘Om Trump af te zetten moeten veel Republikeinen in de Senaat hun president laten vallen’

Donald Trump ging in een gesprek met de president van Oekraïne in de fout. Het impeachmentonderzoek tegen hem schiet op.

Als politicus past Donald Trump in geen enkel hokje. Ook niet in dat van een president tegen wie een afzettingsprocedure loopt. Richard Nixon ontkende tot het eind dat hij niet wist van de inbraak in het Democratische hoofdkwartier in het Watergategebouw in Washington. Bill Clinton beweerde bij hoog en bij laag dat hij nooit seks had ‘with that woman’, de stagiaire Monica Lewinsky. Trump scheldt en schopt wild om zich heen, maar het is gewoon duidelijk dat hij de grens van zijn presidentiële macht te veel heeft opgerekt.

De getuigenis van nu al verschillende klokkenluiders maakt het ook moeilijk om te ontkennen dat hij president Volodimir Zelenski van Oekraïne in een telefoongesprek heeft verzocht de activiteiten van vader Joe en zoon Hunter Biden in Oekraïne te onderzoeken. Het is alleen niet helemaal duidelijk of Trump ook beloofde militaire steun aan Oekraïne aan dat onderzoek verbond. Hunter Biden verdiende een flinke cent bij een Oekraïens energiebedrijf, toen vader Joe vicepresident was van de VS. Joe Biden gold op het moment van het gesprek als de belangrijkste kandidaat voor de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Om Trump af te zetten moeten veel Republikeinen in de Senaat hun president laten vallen.

Er sluipt stilaan wel twijfel in de Republikeinse rangen, maar om Trump ook echt af te zetten moeten veel Republikeinen in de Senaat hun president laten vallen. Tegen hem spreekt dat hij zelf steeds meer mensen bij de zaak betrekt. Afgezien van zijn persoonlijke advocaat Rudy Giuliani worden nu ook de namen genoemd van justitieminister William Barr, buitenlandminister Mike Pompeo en zelfs die van Mike Pence. Als Trump zijn vicepresident in zijn val zou meesleuren, komt zowaar de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in beeld om het Witte Huis te depanneren: de door veel Republikeinen gehate Democrate Nancy Pelosi.

Of het tot een impeachment komt of niet, de affaire blijft sowieso niet zonder gevolgen. Zo is de kans gering dat de kandidatuur van Biden voor de Democratische nominatie de commotie over Oekraïne overleeft. En nu Bernie Sanders met een hartaanval in het ziekenhuis belandde, ligt de weg open voor Elisabeth Warren. Tegelijk kan het niet anders of de zaak werpt een schaduw over de relatie tussen de VS en Oekraïne en het conflict van dat land met Rusland. De ontluisterende manier waarop president Zelenski in zijn gesprek met Trump over Emmanuel Macron en Angela Merkel sprak, blijft ook nog wel even hangen. Zowel in de VS en Oekraïne als elders kunnen presidenten toch maar beter op hun woorden letten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content