Oekraïne: Regeringspartij eist grondige herschikking van de regering

Simon Demeulemeester

De parlementsleden van de partij die aan de macht is in Oekraïne, de Partij van de Regio’s, heeft aan eerste minister Nikolaj Azarov gevraagd om de regering grondig te herschikken.

De parlementsleden van de partij die aan de macht is in Oekraïne, de Partij van de Regio’s, heeft maandag aan eerste minister Nikolaj Azarov gevraagd om de regering grondig te herschikken. De vraag of Oekraïne een meer Europese koers dan wel een meer Russische koers moet varen, bracht het land in een diepe politieke crisis.

‘We vroegen Azarov de regering voor 90 procent te herschikken’, zei parlementslid Anna German na afloop van een ontmoeting tussen parlementsleden en de eerste minister. De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj reist dinsdag voor gesprekken naar Moskou.

De oppositie in Kiev wijst een nauwere samenwerking met buurland Rusland af en eist met massademonstraties een meer westerse koers in de ex-Sovjetrepubliek. Rusland stelde intussen het zo goed als bankroete Oekraïne enkele miljarden extra financiële hulp in het vooruitzicht. ‘Ik betwijfel niet dat een krediet zal verleend worden als daarvoor de vraag komt’, zei de economische adviseur van de Russische president Vladimir Poetin, Andrej Beloesov, volgens de Russische persagentschappen.

Gesprekken door Europese Commissie opgeschort

Premier Azarov zei op tv dan weer dat hij hoopte dat er snel een overeenkomst zou bereikt worden met Rusland over lagere gasprijzen. In Brussel verklaarden verschillende ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie op hun beurt dat de poort ‘open’ blijft voor een associatieverdrag met Oekraïne. De Europese commissaris die bevoegd is in de zaak schortte de besprekingen daarvoor op wegens een ‘gebrek aan engagement’.

Azarov had immers eerst 20 miljard euro gevraagd, daarna 16 miljard, ter compensatie van de economische schade die Oekraïne mogelijk zou lijden als het het associatieverdrag met Europa zou tekenen. Dat stootte de lidstaten tegen de borst, aangezien geen van de andere nieuwe lidstaten op zo’n som een beroep kon doen. Daarenboven, zo klonk het, zal Oekraïne door het associatieverdrag sowieso zijn voordeel doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content