Oekraïne heeft 20 miljard euro Europese noodhulp nodig om het associatie-akkoord met de EU, over nauwere samenwerking en vrije handel, te kunnen tekenen. Dat bedrag is nodig om de gevolgen voor hun economie in te perken, aldus eerste minister Mykola Azarov.

'We stellen voor de kwestie van financiële hulp aan ons land te regelen', zei premier Azarov zijn ministerraad. 'We hebben er een bedrag van, bij benadering, 20 miljard euro op geplakt.'

'We willen voorwaarden creëeren om de verliezen voor de Oekraïense economie te beperken', aldus Azarov tijdens een ministerraad. 'We stellen voor dat de EU deelneemt aan investeringen in projecten die zowel voor ons als de EU voordelig zijn, zoals de uitbreiding en modernisering van transportroutes.' De premier verwees daarmee naar de gasleidingen die door zijn land lopen.

Oekraïne bevindt zich in economische en financiële moeilijkheden. Eind november weigerde de president een associatie-akkoord met de EU te ondertekenen, omdat een crisis met Moskou zou leiden tot zware economische verliezen. Azarov voegde eraan toe dat er nog geen sprake geweest is van een douane-unie met Rusland. 'De regering bereidt hierover geen documenten voor.'

Bezetters stadhuis verjagen oproerpolitie

Ondertussen hebben de pro-Europese betogers die sinds zondag het stadhuis van Kiev bezetten, de oproerpolitie die hen probeerde te ontzetten weer weggejaagd. Een paar honderd leden van de oproerpolitie hadden woensdagvoormiddag voor de deur van het stadhuis verzameld. De betogers zetten, bij temperaturen ver onder het vriespunt, de brandslang in tegen de politie.

Een journalist van het Franse persagentschap AFP heeft gezien hoe de wagens van de oproerpolitie de omgeving van het stadhuis verlaten hebben. Nog op woensdag zei de Oekraïense premier Azarov dat er geen geweld zou worden gebruikt tegen de betogers. Op het Onafhankelijkheidsplein, iets verderop in de hoofdstad, zijn woensdag opnieuw duizenden Oekraïners samengekomen om het aftreden van president Janoekovitsj te eisen.

De internationale verontwaardiging over het hardhandige optreden van de politie in Kiev groeit intussen verder aan. 'De VS spreken hun afschuw uit over de beslissing van de Oekraïense autoriteiten om het vredig protest neer te slaan met oproerpolitie, bulldozers en wapenstokken, in plaats van met respect voor de democratische rechten en de menselijke waardigheid', zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle waarschuwt Kiev ervoor geen geweld te gebruiken om vredig protest neer te slaan. (Belga/SD)

Oekraïne heeft 20 miljard euro Europese noodhulp nodig om het associatie-akkoord met de EU, over nauwere samenwerking en vrije handel, te kunnen tekenen. Dat bedrag is nodig om de gevolgen voor hun economie in te perken, aldus eerste minister Mykola Azarov. 'We stellen voor de kwestie van financiële hulp aan ons land te regelen', zei premier Azarov zijn ministerraad. 'We hebben er een bedrag van, bij benadering, 20 miljard euro op geplakt.' 'We willen voorwaarden creëeren om de verliezen voor de Oekraïense economie te beperken', aldus Azarov tijdens een ministerraad. 'We stellen voor dat de EU deelneemt aan investeringen in projecten die zowel voor ons als de EU voordelig zijn, zoals de uitbreiding en modernisering van transportroutes.' De premier verwees daarmee naar de gasleidingen die door zijn land lopen. Oekraïne bevindt zich in economische en financiële moeilijkheden. Eind november weigerde de president een associatie-akkoord met de EU te ondertekenen, omdat een crisis met Moskou zou leiden tot zware economische verliezen. Azarov voegde eraan toe dat er nog geen sprake geweest is van een douane-unie met Rusland. 'De regering bereidt hierover geen documenten voor.'Ondertussen hebben de pro-Europese betogers die sinds zondag het stadhuis van Kiev bezetten, de oproerpolitie die hen probeerde te ontzetten weer weggejaagd. Een paar honderd leden van de oproerpolitie hadden woensdagvoormiddag voor de deur van het stadhuis verzameld. De betogers zetten, bij temperaturen ver onder het vriespunt, de brandslang in tegen de politie.Een journalist van het Franse persagentschap AFP heeft gezien hoe de wagens van de oproerpolitie de omgeving van het stadhuis verlaten hebben. Nog op woensdag zei de Oekraïense premier Azarov dat er geen geweld zou worden gebruikt tegen de betogers. Op het Onafhankelijkheidsplein, iets verderop in de hoofdstad, zijn woensdag opnieuw duizenden Oekraïners samengekomen om het aftreden van president Janoekovitsj te eisen. De internationale verontwaardiging over het hardhandige optreden van de politie in Kiev groeit intussen verder aan. 'De VS spreken hun afschuw uit over de beslissing van de Oekraïense autoriteiten om het vredig protest neer te slaan met oproerpolitie, bulldozers en wapenstokken, in plaats van met respect voor de democratische rechten en de menselijke waardigheid', zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle waarschuwt Kiev ervoor geen geweld te gebruiken om vredig protest neer te slaan. (Belga/SD)