Oekraïense president Porosjenko wil wapens, geen dialoog

© belga

Onderhandelen met de Oekraïense separatisten is niet nodig, wij hebben wapens nodig. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko zaterdag op de veiligheidsconferentie in München gezegd.

De Oekraïense president Porosjenko neemt het niet dat Rusland oproept tot dialoog met de Russischtalige Oekraïners. “Nu willen zij (de Russen, nvdr) dat we een rechtstreekse dialoog voeren met terroristen”, zei hij, gevolgd door een krachtig “Neen!”.

Wat nodig is, aldus Porosjenko, zijn een wapenstilstand, “vrije verkiezingen” (in de Donbass) en militaire steun van het Westen.

Volgens Porosjenko is de escalatie van het geweld in zijn land deels terug te brengen tot een gebrek aan wapens voor de regimetroepen. Als bewijs voor de ‘Russische agressie’ in zijn land toverde de president enkele paspoorten tevoorschijn, die volgens hem toebehoorden aan Russische soldaten die zich op Oekraïens grondgebied bevonden.

Ook de Amerikaanse vicepresident Joe Biden legt de schuld bij Rusland, meer bepaald bij Vladimir Poetin. Poetin is ‘persoonlijk verantwoordelijk’ voor de zware crisis in Europa, zei Biden. Hoewel ook hij stelde dat de crisis niet met de wapens kan beslecht worden, verdedigde hij de Amerikaanse wapenleveringen aan Kiev: “Oekraïne heeft het recht op zelfverdediging”, luidde het.

Biden zei voorts dat hij het vredesinitiatief van Hollande en Merkel steunt. Maar voor Rusland betekent dat, volgens de plaatsvervanger van Barack Obama, ‘geen woorden, maar daden’. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content