Oekraïense parlementsleden willen speciaal statuut oosten intrekken

Bewoners uit Spartak, een dorp in de buurt van Donetsk, schuilen in hun kelder voor artillerievuur © Reuters

Verschillende Oekraïense parlementsleden willen het pas goedgekeurde wetsvoorstel voor het speciaal statuut van Oost-Oekraïne alweer intrekken. Leden van de Vaderlandspartij van voormalig minister-president Joelia Timosjenko dienden al een aanvraag in.

Verschillende Oekraïense parlementsleden willen het pas goedgekeurde wetsvoorstel van president Petro Porosjenko alweer intrekken. Dat voorstel voorziet een speciaal statuut voor Oost-Oekraïne met rebellenbolwerken Donetsk en Loehansk.

Leden van de Vaderlandspartij van voormalig minister-president Joelia Timosjenko dienden een aanvraag voor intrekking in bij de Verhovna Rada in Kiev, zo deelde het parlement mee.

Schending van stemmingsregels

De wet was in de Rada nog maar aangenomen in een zitting achter gesloten deuren. Maar enkele parlementsleden hebben nu bezwaren en willen de wet ongeldig laten verklaren vanwege vermoedelijke schendingen van de stemmingsregels.

Om de stemming geheim te houden, zijn elektronische stemmachines gebruikt, aldus de parlementsleden. Daardoor staat echter de geloofwaardigheid van de stemming in vraag, omdat niet duidelijk is hoe de parlementsleden gestemd hebben, argumenteren ze.

‘Stap in goede richting’

Rusland stemde in met het speciaal statuut. De wet ‘is een stap in de goede richting’, zei Valentina Matvijenko, voorzitter van de Federatieraad, in de krant Rossijskaja Gazeta. Een snelle oplossing van het conflict tussen de pro-Westerse regering en de opstandelingen ziet ze echter niet. Beide partijen moeten eerst vertrouwen opbouwen. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content