Oekraïense leger laat Debaltseve over aan rebellen

© Reuters

Het Oekraïense leger verlaat de stad Debaltseve en laat het over aan de pro-Russische rebellen, na een tiental dagen van gevechten.

Het Oekraïense leger verlaat de stad Debaltseve en laat het over aan de pro-Russische rebellen, na een tiental dagen van gevechten. Dat kondigde de Oekraïense president Petro Porosjenko aan. Daarmee gaf hij voor het eerst toe dat het Oekraïense leger het gevecht om Debaltseve heeft verloren.

Crisisgebied Donbass

“Deze ochtend hebben de Oekraïense strijdkrachten met de nationale garde de geplande en georganiseerde evacuatieoperatie van onze militaire eenheden in Debaltseve afgerond”, verklaarde de president in een toespraak tot de natie, op de luchthaven van Kiev. “Momenteel heeft 80 procent van onze eenheden de stad verlaten. We wachten nog op twee konvooien.”

Porosjenko is intussen afgereisd naar het crisisgebied Donbass in Oost-Oekraïne. Het precieze reisdoel van de president is niet bekend. Bij zijn terugkeer in Kiev wil hij een zitting van de Veiligheidsraad leiden.

Eerder op de dag hadden journalisten gemeld dat de terugtrekking was begonnen. Het Franse persagentschap AFP stelde ter plaatse vast dat tanks en ander militair materieel uit de stad reden. De opstandelingen hadden verklaard de controle over het grootste deel van Debaltseve te hebben.

Akkoord Minsk

In de nacht voor de terugtrekking gingen de gevechten volgens de rebellen voort. Daarbij zouden talrijke Oekraïense soldaten gevangen zijn genomen. Volgens rebellenwoordvoerder Edoeard Basoerin, geciteerd door het door de opstandelingen uitgebate Donetsk-nieuwsagentschap, zijn de rebellen begonnen met het weghalen van zware wapens, zoals bepaald in het akkoord dat vorige week in Minsk is afgesloten. Hij zei dat vijf houwitsers worden teruggetrokken uit het district Yelenovka, waarbij hij verwees naar Olenivka, een dorp ten zuiden van Donetsk. Dat is relatief ver van Debaltseve. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content