Sheremet, die bekend stond als een uitermate kritisch journalist, zat alleen in de wagen van een collega toen de auto explodeerde. Volodymyr Groysman, eerste minister van Oekraïne, reageerde emotioneel: 'De dag is vreselijk begonnen.'

Volgens Zorian Chkiriak van het ministerie van Binnenlandse Zaken had de bom een explosieve kracht van 400 tot 600 gram TNT. De bom zou ofwel op afstand tot ontploffing gebracht zijn of met een tijdvertraging zijn ingesteld.

Sheremet (44) was een tv-presentator in zijn geboorteland Wit-Rusland, maar hij ontvluchtte het land na een conflict met het autoritaire regime van toenmalig president Aleksandr Loekasjenko. Vervolgens was hij aan de slag bij de Russische openbare zender OTR, waar hij in 2014 ontslag nam omdat hij het niet eens met de verslaggeving over Oekraïne. Hij had intussen de Russische nationaliteit aangenomen. In Oekraïne werkte hij voor de populaire internetkrant Ukrainskaja Prawda en het radiostation Vesti. Hij gold als sympathisant van de prowesterse strekking van president Porosjenko. Die eiste al een grondig onderzoek. 'De daders moeten worden gestraft', verklaarde hij op Twitter.

De Oekraïense journalistenfederatie bestempelde de dood van haar collega als moord. Sevgil Musaieva-Borovyk, hoofdredacteur van Ukrainskaja Prawda, zegt inThe Guardian dat Sheremet is gedood omwille van zijn 'professionele activiteit': 'Waarom worden journalisten vermoord in Oekraïne? Iemand wilt hiermee het land destabiliseren.' Een jaar geleden werd de regeringskritische journalist Oles Buzina in Kiev doodgeschoten. In 2000 werd Georgiy Gongadze, de oprichter van Ukrainskaja Prawda, ook al vermoord. De opdrachtgevers werden nooit gevonden. (BELGA/JVL)

Sheremet, die bekend stond als een uitermate kritisch journalist, zat alleen in de wagen van een collega toen de auto explodeerde. Volodymyr Groysman, eerste minister van Oekraïne, reageerde emotioneel: 'De dag is vreselijk begonnen.'Volgens Zorian Chkiriak van het ministerie van Binnenlandse Zaken had de bom een explosieve kracht van 400 tot 600 gram TNT. De bom zou ofwel op afstand tot ontploffing gebracht zijn of met een tijdvertraging zijn ingesteld.Sheremet (44) was een tv-presentator in zijn geboorteland Wit-Rusland, maar hij ontvluchtte het land na een conflict met het autoritaire regime van toenmalig president Aleksandr Loekasjenko. Vervolgens was hij aan de slag bij de Russische openbare zender OTR, waar hij in 2014 ontslag nam omdat hij het niet eens met de verslaggeving over Oekraïne. Hij had intussen de Russische nationaliteit aangenomen. In Oekraïne werkte hij voor de populaire internetkrant Ukrainskaja Prawda en het radiostation Vesti. Hij gold als sympathisant van de prowesterse strekking van president Porosjenko. Die eiste al een grondig onderzoek. 'De daders moeten worden gestraft', verklaarde hij op Twitter.De Oekraïense journalistenfederatie bestempelde de dood van haar collega als moord. Sevgil Musaieva-Borovyk, hoofdredacteur van Ukrainskaja Prawda, zegt inThe Guardian dat Sheremet is gedood omwille van zijn 'professionele activiteit': 'Waarom worden journalisten vermoord in Oekraïne? Iemand wilt hiermee het land destabiliseren.' Een jaar geleden werd de regeringskritische journalist Oles Buzina in Kiev doodgeschoten. In 2000 werd Georgiy Gongadze, de oprichter van Ukrainskaja Prawda, ook al vermoord. De opdrachtgevers werden nooit gevonden. (BELGA/JVL)