Obama wil ‘snelle actie’ na kernproef in Noord-Korea

De internationale gemeenschap veroordeelt de kernproef in Noord-Korea. De Amerikaanse president Barack Obama roept op tot een snelle reactie.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft naar aanleiding van de derde kernproef van Noord-Korea opgeroepen tot een “snelle en geloofwaardige” internationale actie tegen het communistische land.

Provocerende daad

Obama had het over een “zeer provocerende daad” die “de regionale stabiliteit ondermijnt”.

VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon spreekt van een ‘duidelijke en ernstige inbreuk’ op eerdere VN-resoluties. Ook anderen landen veroordelen de kernproef. Er komt allicht een spoedzitting van de Verenigde Naties in New York.

China

China heeft nog niet gereageerd. Het is traditioneel een bondgenoot van Noord-Korea die veel voedselhulp verstrekt aan de verhongerende bevolking. De vorige VN-resolutie tegen kernproeven in Noord-Korea is mee ondertekend door China. Het is niet uitgesloten dat het land nu toch sancties oplegt.

Noord-Korea heeft zelf een ondergrondse kernproef bevestigd. Volgens staatsmedia was de derde nucleaire proef een succes.

VN-sancties

Zuid-Korea en de Verenigde Staten hadden eerder al met verregaande gevolgen gedreigd, mocht Pyongyang een derde kernproef uitvoeren. Een verdere verscherping van de VN-sancties tegen het communistische land wordt niet uitgesloten.

Noord-Korea had in januari al aangekondigd dat er een nieuwe kernproef zou plaatsvinden, als protest tegen de uitbreiding van VN-sancties. Een timing werd toen niet gegeven. De VN-Veiligheidsraad reageerde met de scherpere sancties tegen een Noord-Koreaanse raketlancering in december.

Intussen hebben VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon en Rusland de nieuwe Noord-Koreaanse kernproef al veroordeeld.

Nog voor de bevestiging van Noord-Korea werd de kernproef al vastgesteld door de internationale gemeenschap omdat hij gepaard ging met een aardbeving.

Zo had de Japanse meteorologische dienst heeft het over een aardschok “die verschilt van een natuurlijke beving”. Het Amerikaans Geofysisch Instituut (USGS) merkte een schok met een kracht van 4,9 op de school van Richter op. Volgens de Amerikaanse instelling gebeurde dat in het noordoosten van het land, in het gebied waar Noord-Korea in 2006 en 2009 al ondergrondse kernproeven liet uitvoeren.

En ook het seismologisch centrum van China vermeldde een kunstmatige aardbeving, met een magnitude van 4,9. China, traditioneel een bondgenoot van Noord-Korea, spreekt evenwel niet over een mogelijke

nucleaire test en vermoedt dat er sprake is van een “explosie”.

Noord-Korea had in januari al aangekondigd dat er een nieuwe

kernproef zou plaatsvinden. Een timing werd toen niet gegeven.

(Belga/AFP/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content