Een anti-homowet die celstraffen tot levenslang inhoudt voor veroordeelde homoseksuelen in Oeganda, zou volgens de Amerikaanse president Barack Obama de relaties tussen beide staten bemoeilijken.

Hulpdonor

De VS is een van de belangrijkste donoren van buitenlandse hulp aan het land, met jaarlijks ongeveer 400 miljoen dollar aan steun. Als de wet wordt goedgekeurd, zal de VS haar relaties met Oeganda herzien, wat die steun in gevaar brengt.

Het wetsvoorstel houdt levenslange opsluiting in voor veroordeelde homoseksuelen. Bovendien zou het ook strafbaar worden om homoseksuelen niet aan te geven. Wie homoseksualiteit aanmoedigt door er bijvoorbeeld over te praten zonder het te veroordelen, riskeert ook een celstraf.

Toen de wet in 2009 voor het eerst werd voorgesteld, hield die (nog) de doodstraf in. Maar na grote internationale kritiek werd de wet toch aangepast. In januari weigerde president Yoweri Museveni nog het wetsvoorstel goed te keuren. Zijn woordvoerder zei toen dat de president gelooft dat homoseksuelen ziek zijn, maar dat hij niet vindt dat ze gedood moeten worden of levenslang moeten krijgen.

Taboe

Museveni probeert tot een compromis te komen met zijn ministers, want als hij het wetsvoorstel afkeurt, kan het parlement het nog steeds doorvoeren met een tweederdemeerderheid.

Oeganda heeft al een wetgeving die seks tussen mannen verbiedt, maar de voorgestelde wet verstrengt de beperkingen en geldt voor het eerst ook voor lesbiennes.

Homoseksualiteit is een taboe in vele Afrikaanse landen. Het is illegaal in 37 staten van het continent. Weinig Afrikanen komen uit voor hun homoseksualiteit. Ze vrezen ontslag, geweld of gevangenisstraffen.

"Mensen moeten gelijk behandeld worden en gelijke kansen krijgen, wie ze ook zijn of van wie ze ook houden", zei Obama. Hij beperkte zijn kritiek niet enkel tot Oeganda, maar sprak zich ook negatief uit over het toenemend geweld tegen homoseksuelen van Rusland tot Nigeria.

Anti-homowet VS

Toch is er ook in de Verenigde Staten nog werk aan de winkel wat betreft gelijke rechten voor homoseksuelen. Zo voerde de conservatieve staat Kansas bijna een segregatiewet ingevoerd waarbij iedereen - winkeliers, ambtenaren, politieagenten - uit religieuze overwegingen zou kunnen weigeren om holebi's te bedienen of te helpen.

De wet werd snel door het Huis van Afgevaardigden aanvaard en moet enkel nog door de Senaat geraken. Dat zou vlot kunnen, want de Democraten die tegen de wet zijn, zijn er in de minderheid. Toch heeft een groot deel van de Republikeinen zich samen met de Republikeinse senaatvoorzitster, Susan Wagle, tegen de wet uitgesproken.

De Republikeinen van de Senaat in Kansas zouden tegen de wet stemmen omdat die discriminerend is. De wet komt pas in maart aan bod voor de stemming.

Een anti-homowet die celstraffen tot levenslang inhoudt voor veroordeelde homoseksuelen in Oeganda, zou volgens de Amerikaanse president Barack Obama de relaties tussen beide staten bemoeilijken.De VS is een van de belangrijkste donoren van buitenlandse hulp aan het land, met jaarlijks ongeveer 400 miljoen dollar aan steun. Als de wet wordt goedgekeurd, zal de VS haar relaties met Oeganda herzien, wat die steun in gevaar brengt.Het wetsvoorstel houdt levenslange opsluiting in voor veroordeelde homoseksuelen. Bovendien zou het ook strafbaar worden om homoseksuelen niet aan te geven. Wie homoseksualiteit aanmoedigt door er bijvoorbeeld over te praten zonder het te veroordelen, riskeert ook een celstraf. Toen de wet in 2009 voor het eerst werd voorgesteld, hield die (nog) de doodstraf in. Maar na grote internationale kritiek werd de wet toch aangepast. In januari weigerde president Yoweri Museveni nog het wetsvoorstel goed te keuren. Zijn woordvoerder zei toen dat de president gelooft dat homoseksuelen ziek zijn, maar dat hij niet vindt dat ze gedood moeten worden of levenslang moeten krijgen.Museveni probeert tot een compromis te komen met zijn ministers, want als hij het wetsvoorstel afkeurt, kan het parlement het nog steeds doorvoeren met een tweederdemeerderheid.Oeganda heeft al een wetgeving die seks tussen mannen verbiedt, maar de voorgestelde wet verstrengt de beperkingen en geldt voor het eerst ook voor lesbiennes. Homoseksualiteit is een taboe in vele Afrikaanse landen. Het is illegaal in 37 staten van het continent. Weinig Afrikanen komen uit voor hun homoseksualiteit. Ze vrezen ontslag, geweld of gevangenisstraffen."Mensen moeten gelijk behandeld worden en gelijke kansen krijgen, wie ze ook zijn of van wie ze ook houden", zei Obama. Hij beperkte zijn kritiek niet enkel tot Oeganda, maar sprak zich ook negatief uit over het toenemend geweld tegen homoseksuelen van Rusland tot Nigeria.Toch is er ook in de Verenigde Staten nog werk aan de winkel wat betreft gelijke rechten voor homoseksuelen. Zo voerde de conservatieve staat Kansas bijna een segregatiewet ingevoerd waarbij iedereen - winkeliers, ambtenaren, politieagenten - uit religieuze overwegingen zou kunnen weigeren om holebi's te bedienen of te helpen. De wet werd snel door het Huis van Afgevaardigden aanvaard en moet enkel nog door de Senaat geraken. Dat zou vlot kunnen, want de Democraten die tegen de wet zijn, zijn er in de minderheid. Toch heeft een groot deel van de Republikeinen zich samen met de Republikeinse senaatvoorzitster, Susan Wagle, tegen de wet uitgesproken.De Republikeinen van de Senaat in Kansas zouden tegen de wet stemmen omdat die discriminerend is. De wet komt pas in maart aan bod voor de stemming.